16 november 2017
Mommessin AOC Côte-de-Brouilly 2014
Michael Jackson was er al lyrisch over: "Mommessin, mamasa, mamacoosa!" Ik ga eens proeven of zijn lofzang terecht was. Het is de derde donderdag in november. Dat betekent traditioneel de eerste rode wijn van het lopende oogstjaar van Frankrijk: Beaujolais Nouveau of Primeur 2017. Blijf vooral ver weg van de exemplaren uit de supermarkt, je zult teleurgesteld worden en er voor altijd op afknappen. Ga naar de wijnspeciaalzaak en laat je goed voorlichten of kies sowieso een Cru du Beaujolais van een ouder jaar. Die is kwalitatief en smaaktechnisch zoveel beter dan de banaan, perendrups, framboos, ontbijtkoek en speculaas die je anders in je glas zou krijgen. Ik heb m'n favoriete cru in m'n glas: Côte-de-Brouilly. Mommessin is verkrijgbaar bij de Gall & Gall, de fles is zwaar en heeft een diepe ziel, er komt een lange, gave kurk uit de hals. Alcohol is 12,5%, de houtopvoeding in Frans eiken duurde acht maanden. In het glas helder, felrood tot magenta, kleurintensiteit 2 uit 5. Fruitig en frivool in de neus, rood fruit, kers, bessen. Zacht in de mond, klein zoetje in de aanzet, hoge zuren, lekker bittertje, sappig, speekselopwekkend, tannines 1 uit 5. Vrij hoge smaakintensiteit, lange afdronk, licht kruidig, kers, bessen, rode grapefruit. Klassieke Cru, niets meer aan doen. Hooguit nog een jaartje of twee laten liggen.
Labels:
cru beaujolais,
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood