14 november 2017
Kreinbacher Birtok Nagy-Somlói Cuvée 2012
Er staat konijnenbout op het menu, ik wil er een stevige witte wijn bij. Geëikte Chardonnay komt het eerst bij me op maar ik ga toch voor iets anders. Een Hongaarse blend van de druivenrassen graševina 65%, furmint 20%, hárslevelű 10% en pinot gris 5%, alcohol is 13%, gedeeltelijke houtopvoeding van acht maanden. Op papier ziet het er smaakvol uit. Ook nog eens een wat ouder oogstjaar dus in theorie zou dit wel eens een gastronomische wijn kunnen zijn. Helder, fonkelend goud-geel in het glas. Gemiddeld aromatisch, zonnebloemolie, popcorn, citroen. In de aanzet een klein aangenaam zoetje gevolgd door hele prettige en hoge zuren, speekselopwekkend, kruidig, citroen, tropisch fruit, honing, ananas. Inderdaad gastronomisch, niet zozeer bij de konijnenbout maar bij gerechten met witvis gaat dat helemaal goed komen. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
blend,
land: hongarije,
wit