20 september 2014
Gerard Villet AOC Macvin du Jura
Ik heb er een klein formaat klimaatkast bij, ruimte voor twaalf flessen, tijd om m'n voorraad wijn weer eens door m'n handen te laten gaan om te bepalen wie er een ereplaats verdient. Daarbij viel me een klein laagje schimmel op langs de capsule van het exemplaar dat ik nu ga bespreken. In anderhalf jaar tijd is deze fles heel langzaam gaan lekken. Hij is toch altijd liggend bewaard, je zou denken dat de kurk zich dan vastzet in de hals. Hoe dan ook, voor mij reden om hem dan maar gelijk open te trekken. Macvin du Jura is een versterkte wijn, een likeurwijn eigenlijk. Alle druivenrassen uit de Jura komen aan bod: poulsard, trousseau, savagnin, pinot noir en chardonnay. Alhoewel de poulsard, trousseau en pinot noir blauwe druiven zijn is de wijn toch licht van kleur. Ze zijn dan ook uitgeperst zonder inweking van de schillen. Het sap van de druiven is kleurloos, de inweking van en fermentatie met de schillen zorgen voor de kleur van rode wijn. Behalve de most van de druiven wordt er apart een distillaat gemaakt met het 'afval' van de geperste druiven, deze wordt 'marc' genoemd. Die gaat minimaal achttien maanden op eikenhout. Uiteindelijk assembleert men 2/3 deel most met 1/3 deel marc en dit geheel gaat nog eens minimaal twaalf maanden op hout. Alcohol is 18%, gekocht bij de Carrefour voor €16,75. In het glas vrij intens goudgeel van kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus heel alcoholisch, alsof je een grappa besnuffelt, oxidatief, noterig, krenten, sinaasappelschil. In de mond gematigd zoet, alcoholisch, scherp tintelend op de tong, hoge zuren. Intense smaak, armagnac-achtig, grappa, noterig, krenten, pruimedanten, gedroogd fruit, sinaasappelschillen. Gekoeld ontzettend lekker, in combinatie met foie gras zou wellicht ook nog smaken, ik heb het niet geprobeerd. In Nederland alleen bij de specialist te koop, in Frankrijk ook bij de grote hypermarché's, zeker in de Jura zelf. Mocht je daar eens naar toe gaan, breng dan een bezoekje aan Arbois, het hart van de Jura waar Louis Pasteur nog heeft gewoond van z'n vijfde tot en met z'n zeventiende. Het oude woonhuis is nu een museum.
Labels:
biowijn,
blend,
jura,
land: frankrijk,
zoet