20 juni 2013
Weingut Geheimer Rat Doktor von Bassermann-Jordan Rieslaner Auslese 2009
Monocépage nummer 133 alweer in m'n quest, de rieslaner. Een Duitse kruising tussen de riesling en silvaner, ook bekend onder de minder romantisch klinkende naam 'Würzberg N 1-11-17'. De droge stille wijnen van deze druif kunnen iets te alcoholisch en ongebalanceerd overkomen wanneer de druiven zijn geplukt bij volledige rijpheid, maar pluk je ze te vroeg dan kan de hoge zuurgraad overheersen. Ik heb dat probleem niet, mijn exemplaar is een dessertwijn. Alcohol is slechts 7%. Het dessert: citroenijs. Eerst maar eens 'droog' proeven. In het glas een lichte strogele tot geel-groene kleur. In de neus een zurig aroma, voornamelijk citroen. In de mond uiteraard zoet maar gelijk gevolgd door hoge zuren, een heel licht tongtinteltje, smaak van citroen maar iets te neutraal en een beetje weeïg. Een hapje citroenijs en de wijn doorgaat een transformatie of eigenlijk: je zintuigen worden bedonderd want de wijn is natuurlijk niet veranderd. De zuren in de wijn worden nu meer geaccentueerd en hij sluit perfect aan bij het dessert. Dat is nu wat je noemt een 1+1=3 combinatie. De wijn wordt lekkerder dankzij het gerecht.
Labels:
druif: rieslaner,
land: duitsland,
wit,
zoet