31 december 2012

Moët & Chandon Champagne Impérial Brut

En dit is hem dan, de uitsmijter voor 2012. Een half flesje echte champagne, een hele krijg ik niet in m'n eentje op. Het ene slokje dat ik aan m'n vrouw gaf vond ze niet lekker. "Zuur", zei ze. Alcohol is 12%. De blend bestaat uit pinot noir, chardonnay en pinot meunier. Een licht strogele kleur, een mousse van redelijk grote bubbels, een tiental kettingen blijven in het glas omhoog paarlen. In de neus fris, munt, anijs, een lichte toast-toets, wit brood, brioche, gisttonen, champignon. In de mond is hij vol van smaak, de zuren zijn inderdaad hoog, maar dat hoort nu eenmaal zo. De champignon, gisttonen en brioche zijn overduidelijk en maken de smaak. Ook zit er nog wat citroen, grapefruit en iets krijterigs in. Absoluut niet gaan verpesten nu met het eten van oliebollen, die bewaar ik wel tot de fles leeg is.

Iedereen een veilige en mooie jaarwisseling!

30 december 2012

Les Clos de Paulilles AOP Collioure 2009 rouge

Tussen Collioure en Banyuls liggen de versnipperde wijngaarden van Les Clos de Paulilles. De mooiste liggen op de oostelijke uitlopers van de Pyreneeën met uitzicht op zee. De rode versie is een blend van mourvèdre 65%, syrah 30% en grenache 5%. De mourvèdre en syrah hebben één jaar op barriques gelegen. Alcohol is 13%. In het glas een diepe magenta kleur, intensiteit 4 uit 5. Een 'droge' neus, fris, dropperig, het hout nauwelijks waarneembaar, zondoorstoofde zwarte pruim, braam, kers. In de mond ook al zo fris. Geen logheid die je zou verwachten met al dat rijpe fruit in zowat het droogste en heetste gedeelte van Frankrijk. Pittige zuren, licht tintelend rond de tong, tannines 3 uit 5, klein zoetje, droog, tikje drogend, iets groens ook nog, heel klein bittertje in de finale. De zondoorstoofde zwarte pruim en de volrijpe kers zitten er duidelijk in. Wat kruidig, beetje dropperig, houtgebruik ook qua smaak mooi in de wijn verweven. Volslank en elegant zou ik hem willen noemen. Maaltijdbegeleiding wel gewenst, lekkere lap rood vlees, misschien wat sudderstoofvlees.

29 december 2012

Bodegas Silvano Garcia DO Jumilla Viñahonda Crianza 2006

Monastrell oftewel mourvèdre 50%, cabernet sauvignon 30% en tempranillo 20%. Houtopvoeding van 8 maanden in Frans en Amerikaans eiken. Alcohol is 13,5%. In het glas een dieprode kleur, intensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel is het hout duidelijk te ruiken, na het walsen integreert het met de wijn. Zondoorstoofde zwarte pruim is het voornaamste aroma, gevolgd door volrijpe kers en krenten. Fris in de mond, hoge zuren, tannines 2 uit 5, redelijk hoge smaakintensiteit, alcoholisch, bittertje in de finale. Vanille, pruim, kers, licht kruidig. Flinke, stevige wijn voor bij een knapperend haardvuur of een lekkere stoofvleesschotel.

28 december 2012

Saint André de Figuière IGP Var 'Le Saint André' 2011

M'n laatste rosé voor 2012. Een blend van de druivenrassen grenache, cinsault, syrah en cabernet sauvignon, mixverhouding niet vermeld. Alcohol is 13%. In het glas fel, bijna 'dayglow' oranje met een lichte zalmtoon. In de neus peer, meloen, zoetgele appel, licht florale toets. In de mond gelukkig een stuk minder zoet dan dat de neus deed vermoeden. Hij is gewoon droog zelfs. Klein bittertje, een pepertje, hoge zuren, vol, rond, filmend, geen houtopvoeding gehad maar een paar maandjes zou niet eens misstaan. Fruitige, frisse smaken. Veel rood fruit in de mond: aardbei, kers, framboos, grapefruit; gek dat het aroma een totaal andere kant opging. Multi-inzetbaar deze rosé. Op het terras, bij de barbecue, ook bij de spicy Aziatische keuken kun je hem gerust serveren.

27 december 2012

Weingut Bertram Isele Oberrhein Müller-Thurgau 2009 trocken

Biologisch dynamisch geteelde druiven volgens de strenge regels van Demeter zitten in deze witte wijn. Het druivenras müller-thurgau is het product van een kruising tussen de riesling en de madeleine royal. Alcohol is 13%. In het glas licht stro-geel gekleurd, minuscule belletjes zweven rond, enkele grotere bubbels plakken aan de rand van het glas. Nauwelijks aromatisch, een licht ziltige gisttoon is het enige dat ik ruik. Een zacht mondgevoel, rond, vettig, bitter en voldoende zuren. Vooral het bitter overheerst. De frisheid is er niet meer, ook geen fruit. Had deze in zijn prille jeugd geopend moeten worden? Waarschijnlijk wel. Hoe nadrukkelijker bio een wijn is, des te korter zal zijn bewaarpotentieel worden vrees ik. Ik heb zelfs onlangs een 'natuurwijn' gekocht waar de uiterste drinkbaarheidsdatum op stond. Voor wat betreft het exemplaar van vandaag: die heeft zijn beste tijd gehad.

26 december 2012

Rigal The Original Colombard 2010 IGP Côtes de Gascogne

Als mono-cépage kom je de Colombard mondjesmaat tegen, vaak zit hij in een blend. Nog vaker, en daarvan zal men hem ook het beste kennen, zit hij in Cognac en Armagnac. Alcohol is 11,5%. In het glas een heldere licht goud-gele kleur. In de neus een zweetlucht, wat ziltigheid, gisttonen, klein beetje groene appel. In de mond zet in eerste instantie die ziltigheid flink door, zuren zijn er ook voldoende, hij is droog, filmend. Fruitsmaak zit er nauwelijks in, hooguit een beetje citroen. Ondanks het gebrek aan fris- en fruitigheid vind ik persoonlijk dat ziltige wel aangenaam. Zeker geen toegankelijke wijn, wel apart.

25 december 2012

Colonjes Cabernet Cortis 2009

En weer kan ik een druivenras afstrepen in mijn 'Quest for the Holy Grape' uit de druifbijbel 'Wine Grapes'. Cabernet cortis is een kruising tussen de cabernet sauvignon en de solaris. Alcohol is 12,5%. In het glas een heldere dieprode kleur met een licht magenta randje, gemiddelde kleurintensiteit. In de neus is de houtopvoeding van 18 maanden duidelijk merkbaar. Flink met het glas walsen en dan komt er wat pruim, tabak en stophoest naar voren. In de mond is het hout er ook duidelijk, een uurtje van tevoren karafferen lijkt me wenselijk. Gemiddelde tannines, goeie zuurgraad, heel klein zoetje, vanille van het hout, sappig. Voornamelijk de smaak van zondoorstoofde zwarte pruim, hoe lijkt dat mogelijk in ons koude kikkerlandje. Daarnaast nog een beetje tabak, cacao, leer. Een zeer volwassen wijn van vaderlandse bodem en hij komt van Wijnhoeve De Colonjes. Ik ben heel benieuwd hoeveel Parker-punten deze zou krijgen van onze 'Bobby'. Ondanks het vrij lage alcoholpercentage kun je deze wijn gerust een krachtpatser noemen. Mooi gemaakt!

03.01.2013 Update: Heel vreemd dit, een curieus gevalletje Benjamin Button. Deze wijn is nu een aantal dagen open en hij lijkt wel jonger te worden. Het hout is vrijwel geheel geïntegreerd in de wijn, het is alsof hij het niet gehad heeft. De zondoorstoofde zwarte pruim heeft plaatsgemaakt voor frisse framboos en het is alsof er macération carbonique heeft plaatsgevonden. Hij geurt en smaakt opeens als een Beaujolais Nouveau! Heel apart.

24 december 2012

Domaine Centenaire Martin Louis AOC Régnié 2010

Oude stokken en ongefilterd, dat zien we graag! Régnié wordt ook wel de Benjamin van de Cru's du Beaujolais genoemd, omdat dit de meest recente is van de tien verschillende. Alcohol is 12,5%. In het glas een heldere felrode kleur met een magenta rand, gemiddelde kleurintensiteit. Een kruidige neus, een beetje drop, een stalletje, pruimen. Mooie zuurgraad, beetje drogend, gemiddelde tannines, een bittertje. Smaken van aardbei, kers, pruim, drop, mooi geconcentreerd ook en een lange afdronk. Af en toe staan er best wel pareltjes tussen op de planken in de supermarkt. Je moet er soms wel even voor naar Frankrijk, want deze kocht ik voor €6,20 bij de Carrefour, maar dan heb je ook wat.

23 december 2012

Adrien Vacher AOC Vin de Savoie Cuvée Exclusive Mondeuse 2010

Slechts één keer eerder proefde ik een wijn gemaakt van het druivenras mondeuse, mondeuse noire om precies te zijn. Eens kijken of er overeenkomsten zijn. Alcohol is 12%. In het glas een heldere felrode tot magenta kleur, intensiteit 2 uit 5. De neus lijkt wel identiek: jammig kersenfruit, roosvicee en iets floraals. In de mond hoge zuren, tannines 2 uit 5, fris, droog en drogend, klein bittertje. Beetje dun, de smaakintensiteit is wat laag, ondanks dat blijft hij wel lang hangen. Kers, aardbei, framboos, groene paprika, klein beetje drop. Geen allemansvriend maar net als de vorige kan ik ook deze goed waarderen. Volgend jaar wil ik nog meer wijnen uit de Jura en de Savoie gaan bespreken, die streken blijven me boeien.

22 december 2012

Schönhals Rheinhessen Heroldrebe 2011 Rosé trocken

Niet echt de tijd van het jaar om rosé te drinken maar ik ben de voorraad weer eens aan het uitdunnen. En passant pak ik dan ook maar gelijk een voor mij nieuw druivenras: de heroldrebe. Een kruising tussen de blauer portugieser en de blaufränkisch. Een Oostenrijks onderonsje dus, terwijl deze heroldrebe voornamelijk in Duitsland staat aangeplant. Anselmann maakt er droog rood van, dus die moet ik zeker ook nog eens proberen. Alcohol is 12%. In het glas een oranje/zalm-achtige kleur, voor rosé een kleurintensiteit van 2 op een schaal van 5. In de neus bloemig, mango, ananas, perzik. In de mond een licht tinteltje rond de tong, voldoende zuren, een klein bittertje, droog. Lang niet alle geuren komen terug in m'n mond, ik proef voornamelijk roos. Wel een volle smaak, je hele mond wordt gevuld en de afdronk is redelijk lang te noemen. Als terrasrosé misschien wat minder geschikt maar gastronomisch inzetbaar is hij zeker, magere visgerechten, salades. Dit exemplaar kwam bij Wijnhandel Besseling op de Kanaalstraat in Utrecht vandaan.

21 december 2012

Bodega Santa Julia Mendoza Organic Torrontés 2012

Een biologische Argentijnse wijn van het druivenras torrontés. Nou blijken daar meerdere varianten van te bestaan. De torrontés riojano is de meest voorkomende in Argentinië, maar aangezien het etiket en de site geen uitsluitsel geven over de gebruikte variëteit, rubriceer ik hem onder de verzamelnaam. Alcohol is 13,5%. In het glas een heldere, licht stro-gele kleur met een perzik-sap/zalm-achtige schijn. In de neus zeer expressief, veel zoete indrukken van tropisch fruit. Perzik, mango, lychee, maar ook wat honing en iets floraals. Niet al te koud serveren en anders even laten opwarmen wanneer je hem uit de koelkast schenkt. In de mond fris, mooie hoge zuren, filmend, mini-zoetje, geen bitters. Het gehalte restsuiker is 4 gram per liter, maar de zuurgraad is ook vrij hoog waardoor er een mooie balans is. Alle beschreven geuren komen ook precies in de smaak terug. Misschien het best te omschrijven als 'Riesling meets Viognier'. Mooi wit.

20 december 2012

Domaine de la Roche Saint-Martin AOC Côte-de-Brouilly 2010

De eerste van de vier-op-een-rij geproefde Côte de Brouilly's die in plaats van uit het supermarkt-segment, uit een wijnspeciaalzaak komt. Alcohol is 13%. In het glas helder fel magenta gekleurd, kleurintensiteit 3 op een schaal van 5. Qua neus is hij wat gesloten, absoluut niet stuivend. Ik ruik zoete kers, kruidigheid, framboos, speculaas, roosvicee, stophoest; heel elegant verweven allemaal. Met dezelfde elegantie wordt mijn mond beroerd. Mooie zuren, tannines 3 op een schaal van 5, rijk en vol van smaak, maar met de Franse slag, niet op de Chileense manier. Een enorm mooie en hoge smaakconcentratie en alle smaken vormen één geheel, het klopt gewoon allemaal. Als hier al macération carbonique is toegepast, dan zeker niet voor de volle 100 procent. Dit smaakt als een klassieke opvoeding, echter zonder hout. Heeft-ie ook niet nodig. De kruidigheid en smaak van zondoorstoofd zwart fruit zorgt voor de diepgang. Ik blijf m'n neus in het glas steken, ik blijf slikken. Dit is mooi. Na een uurtje open komt er zelfs een truffeltje bij! Dit is wat je noemt een echte Bourgogne-Beaujolais. Verkrijgbaar bij Henri Bloem.

19 december 2012

Domaine de Conroy AOC Côte de Brouilly 2011

Ik ga nog even stug door met het achterelkaar opentrekken van Côte de Brouilly. Bewust begin ik met de goedkopere flessen uit het Franse supermarkt-segment. Misschien dat de duurdere exemplaren me uiteindelijk dan genoegdoening zullen geven. Alcohol is 12,5%. Helder, intens magenta gekleurd in het glas, kleurdiepte 4 op een schaal van 5. Aroma's van framboos, kers, perendrups, speculaas, wat kruidigs. In de mond een mini-zoetje, voldoende zuren, fris, rond, tannines 2 op een schaal van 5. Vrij hoge smaakconcentratie wel, framboos, kers, kruiden, peper, heel klein bittertje in de afdronk die niet kort te noemen is. Als ik op de geuren afga zou ik zeggen macération carbonique, maar qua smaak heeft hij voldoende diepte om daaraan te twijfelen. Misschien dat deze gebaat zou zijn bij wat jaartjes opleg. Hij valt me op dit moment in ieder geval niet tegen.

18 december 2012

Olivier Bosse-Platière AOC Côte-de-Brouilly 2010

Na de gekurkte cru van gisteren bleef ik met een leeg gevoel achter. Ik had me verheugd op het drinken van een Côte de Brouilly en kwam van een koude kermis thuis. Vandaag ga ik het dus nogmaals proberen, zij het van een ander wijnhuis. Alcohol is 12,5%. In het glas helder, redelijk intens rood tot magenta gekleurd. In de neus eigenlijk gelijk alweer een teleurstelling. Ik hoopte op een klassiek gevinifieerde cru, maar er is de méthode Beaujolaise toegepast, oftewel macération carbonique. Framboos, banaan, perendrups, speculaas, kruidkoek. Na stevig walsen met het glas wordt het een beetje gemixed allemaal en komt er zelfs wat kers doorheen, maar het is vooral de speculaas die overheerst. In de mond fris, zacht, tannines nog best aanwezig, 3 op een schaal van 5, hoge zuren. Framboos, kers, een kruidje, wat peper. Vrij standaard allemaal, geen hoog niveau, ik zoek nog even verder.

17 december 2012

Domaine Chevalier Metrat AOC Côte de Brouilly 'Les Terres Bleues' 2008

Ik had graag deze Côte de Brouilly willen bespreken, maar hij heeft kurk. Ik heb er slechts één exemplaar van uit Frankrijk meegenomen dus een andere fles opentrekken gaat ook niet. Ongeveer 1 op de 10 flessen heeft kurk, je kunt dus net pech hebben. Helaas, volgende keer beter.

16 december 2012

Mondovino

Al veel over gehoord en gelezen, nog nooit bekeken tot nu. Ik zag deze DVD op de markt in een uitverkoop-bak liggen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Een ruim twee uur durende documentaire van Jonathan Nossiter over wijn... maar is dat wel zo? Het gaat in ieder geval niet over wijn proeven of drinken. Los vanuit de heup geschoten in een filmstijl die je eerder verwacht van iemand die home-movies maakt dan van een serieuze documentaire-maker. Maar dat is gelijk de kracht van de film. Het maakt hem intiemer. En zo moeten de personen voor de camera er misschien ook wel over gedacht hebben. Niet zelden laten zij zich zeer openlijk uit, niet realiserend dat de persoon over wie ze iets zeggen, deze film ook te zien zal krijgen. Mooi gemonteerd, bijna manipulatief in mijn beleving. Want in deze documentaire draait het om de politiek in de wijnwereld; politiek, belangen en geld. Nergens ventileert de filmmaker zijn eigen mening, maar via de montage sijpelt er het één en ander door, als je in staat bent tussen de regels door te kijken. Enige kennis van de wijnwereld is wel een pré om de personen en de wijnen die in beeld komen op waarde te kunnen schatten. En waarde is de rode draad. Erg mooi in beeld gebracht zijn de vaak enorme verschillen tussen de generaties wijnmakers. Vooral Monsieur Hubert de Montille sprak mij aan. Een aanrader voor eenieder die wat meer achter de wereld van wijn wil weten, een must voor wijnprofessionals.

15 december 2012

Bodegas La Catedral Logroño DOCa Rioja 'Epulum' Gran Reserva 2005

Een Rioja uit topjaar 2005 en ook nog eens een keer Gran Reserva, in totaal vijf jaar rijping waarvan minimaal 2 in hout. Voor een prijs dat je je afvraagt hoe ze het ervoor hebben kunnen maken. Of het ook de kwaliteit brengt die ik ervan verwacht en hoop is een tweede. Mocht dat zo zijn dan ben ik geneigd een enorme voorraad hiervan in te slaan, maar laat ik niet te snel op de zaken vooruit lopen, eerst maar even proeven. Gebruikte druivenrassen tempranillo 90%, grenache 5% en nog eens 5% van mazuelo en graciano samen, alcohol is 14%. Een mooie lange kurk uit één stuk komt eruit, daar hebben ze in ieder geval al niet op bezuinigd. In het glas een heldere fel opaalrode kleur, intensiteit 2 op een schaal van 5. Uiteraard ruik je het hout op de stille spiegel en ook nog na het walsen overigens. Flink overklotsen in een karaf en een uurtje laten staan. Daarna komt het fruit door, zondoorstoofde zwarte pruim, volrijpe kers, bramen. Wat koffie, tabak, leer, klein beetje vanille van het hout... het is een veelbelovende neus. In de mond voldoende zuren, best nog fris, rond, lage tannines, 2 op een schaal van 5, een pepertje, het vurige temperament van de tempranillo in de afdronk. Veel vers rood fruit, niet zo zondoorstoofd als de neus doet vermoeden, en daarom ook verre van log. De 14% alcohol valt ook nauwelijks op. Mooie balans tussen fruit en hout, is nu mooi op dronk, hooguit 1 à 2 jaartjes bewaren, maar zeker niet langer. En dan nu de prijs: slechts €5,99 bij de ALDI. Voor dat geld heb je een prima, frisse en niet te simpele Rioja Gran Reserva.

14 december 2012

Amarone della Valpolicella DOC Classico 2009

'Amarone' ligt toch wel op veler lippen wanneer gevraagd naar beroemde Italiaanse wijn. Je mag het gerust een icoonwijn noemen. De gemiddelde aanschafprijs ligt ook even iets hoger maar als het goed is proef je dat er aan af. De druivenrassen corvina en rondinella zitten erin, blendverhouding niet vermeld, en na een indrogingsperiode zijn ze gevinifieerd en hebben ze een lagering van totaal 18 maanden in eikenhouten vaten ondergaan. Alcohol is 15%. In het glas helder kersenrood, gemiddelde kleurintensiteit. Een droge neus, zondoorstoofde zwarte pruim. Vol en rond in de mond, voldoende zuren, een mini-zoetje, tannines 2 op een schaal van 5, klein bittertje in de finale, goed in balans. Smaken van volrijpe kers, zondoorstoofde zwarte pruim, tutti-frutti, het houtgebruik mooi in de wijn verweven, een kleine dot vanille. Vooral de aanwezige zuren en het bitter houden hem spannend, het is een dikke wijn met een hoge smaakintensiteit, maar hij is verre van log. Zelfs het relatief hoge alcoholpercentage valt niet eens op. Als je het nou over een kerstwijn met ballen hebt, dan is dit toch wel een prachtig voorbeeld.

13 december 2012

Duca di Camastra IGT Sicilia Nero d'Avola 2008

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse zee, strijdt jaarlijks met de regio's Veneto en Apulië om de eer de meeste wijn te produceren. Maar liefst 7 miljoen hectoliter wijn wordt er gemaakt, 70% hiervan is wit, 30% rood. Het overgrote deel, zo'n 90%, is bulkwijn en bedoeld voor de export. Toch zijn de voorwaarden voor het maken van kwaliteitswijn zeer gunstig; er zijn veel microklimaten, het regent weinig, voldoende zonne-uren en het klimaat is over het algemeen heel betrouwbaar. Gelukkig gaan steeds meer wijnboeren weg bij de grote corporaties om voor zichzelf te werken en betere wijn te maken. De wijn van vandaag had ik al een tijdje in huis en bewust wat langer gewacht met openen. Alcohol is 13%. In het glas helder opaalrood met een klein oranje randje, gemiddelde kleurintensiteit. De neus een tikje belegen, walnoten, kersen, krenten, pruimen. In de mond lijkt het alsof hij z'n beste tijd al even heeft gehad. Hij is dropperig, zuren zijn wat afgebouwd, veel zondoorstoofd fruit, gemiddelde tannines, drogend, hij heeft een wat 'Port-achtig' karakter. Maar het is geen Port en als ik Port wil, trek ik wel Port open. Jammer, te lang gewacht met openen. Deze is nu echt over de top.

12 december 2012

Cecchi 'La Mora' DOCG Morellino di Scansano 2010

In het kader van de studie trek ik een wijn open bij de theorie. Morellino di Scansano is in 2007 opgewaardeerd van DOC naar DOCG, in het studieboek is dat nog niet geupdate. De wijnregio is Toscane, de sangiovese druif is hier heer en meester, uit het uiterste zuiden komt deze 'La Mora'. Morellino is de locale variant van sangiovese. In totaal zijn er een stuk of 600 varianten van deze druif in Toscane, al dan niet met eigen benamingen. Voor deze appellatie is een minimum van 85% sangiovese vereist, de rest mag aangevuld worden met andere toegestane druivenrassen. Staat er 'Riserva' op het etiket, dan weet je dat hij minimaal 1 jaar houtopvoeding heeft gehad. Mijn exemplaar mocht alleen roestvrij staal zien. Alcohol is 13%. In het glas helder fel Ferrari-rood met een licht magenta randje. Een fruitige en kruidige neus, klein beetje boers. In de mond hoge zuren, fris, licht, kruidig, tannines 2 op een schaal van 5, beetje alcoholisch komt hij over, bittertje in de finale. Smaken van kers, pruim, jodium, tabak, koffie. Rijk van smaak maar niet vol, het is geen lobbige wijn, zal daardoor ook niet zo snel vermoeien. Een begeleidende maaltijd is wel wenselijk, niet te moeilijk, simpele Italiaanse keuken: pasta, lasagna bolognese.

11 december 2012

Ropiteau AOC Bourgogne Pinot Noir 2008

Eventjes een Pinot Noir tussendoor van de 'gewone' Bourgogne appellatie. Alcohol is 12,5%. Alhoewel het niet op het etiket vermeld staat, vermoed ik middels een snelle snuif dat hij wel houtopvoeding heeft gehad. In het glas helder felrood. De kleurintensiteit voor rood geef ik een 1 op een schaal van 5. Een lichte houttoets dus, aardbei, iets aards, iets animaals, leer, het truffeltje mis ik. In de mond licht, fris, fruitig, hoge zuren, lage tannines, tikje drogend, het houtgebruik komt nu inderdaad wat prominenter op de voorgrond, klein bittertje. Ik proef voornamelijk aardbei en rode grapefruit. Vrij goed herkenbaar als Bourgogne Pinot Noir alhoewel hij met dat bittertje ook wel iets van mooie Duitse Spätburgunders wegheeft. Als liefhebber van wijnen van het druivenras pinot noir kan ik gerust zeggen dat deze zeer goed te hachelen is.

10 december 2012

Legón DO Ribera del Duero Crianza 2008

Vandaag een wijn van 100% tempranillo druiven. Een druif met een heleboel synoniemen, in de DO Ribera del Duero, waar dit exemplaar vandaan komt, wordt de benaming tinto fino het meest gehanteerd. Houtopvoeding van 12 maanden in zowel Frans als Amerikaans eiken. Alcohol is 13,5%. In het glas een heldere granaatrode tot magenta kleur van gemiddelde intensiteit. Op de stille spiegel een mooie balans tussen framboos en het gebruikte hout. Na het walsen verdwijnt het fruit wat op de achtergrond en komt er wat kruidigheid naar voren en ook een beetje potgrond. Daartussendoor worstelen zich wat indrukken van zondoorstoofde pruim naar boven. In de mond bijzonder fris, veel rood fruit, hoge zuurgraad, het hout subtiel merkbaar, mooi geïntegreerd in het sap, klein bittertje in de finale, gemiddelde tannines, beetje drogend, licht alcoholisch, vurig. Framboos, pruim en kers met een vleugje vanille. Een heel klein beetje rauw en groen lijkt hij nog te zijn, een jaartje of drie mag hij best nog blijven liggen. Maar dan trek je hem uiteraard open bij een maaltijd. Vlees, hier hoort een bloederige lap rood vlees bij: pepersteak. Brandblusser bij de hand, de combinatie hete peper en het vurige karakter van deze Tempranillo zorgt voor vuurwerk in je mond.

09 december 2012

Creta Olympias Winery AOC Mavrodaphne of Patras

Alhoewel de appellation Mavrodaphne of Patras het gebruik toestaat van het druivenras korinthiaki, tot een maximum van 49%, rubriceer ik de wijn van vandaag toch als mono-cépage onder de Mavrodaphne. Het etiket geeft geen definitief uitsluitsel, maar er staat "gemaakt VAN de mavrodaphne" en niet "MET"... een kwestie van semantiek. Het is rood en zoet, de vergelijking met Port of Maury is gauw gemaakt. Eens proeven of dat terecht is. Alcohol is 15%. Dat is alvast een stuk lager dan bij Port. In het glas helderrood met een terra-cotta randje. Vrij hoge viscositeit, stroperigheid. Een mooie neus, een tikje belegen, rum-rozijnen, zondoorstoofde zwarte pruim, krenten, abrikozenconfituur. In de mond heel zacht, rond, zoet, laag in de tannines, ook nog veel zuren aanwezig, goed in balans allemaal. Alcoholisch qua smaak, hoestdrank, pruimen, krenten, rum-rozijnen en inderdaad, ook de abrikozenconfituur komt allemaal voor. De zoetheid is wat hoger dan bij Port of Maury maar blind geproefd zou je je absoluut kunnen vergissen. Ik vind hem in ieder geval minstens zo lekker en deze wijn wordt gewoon doorgeslikt.

08 december 2012

Ptuj Winery Pullus Blaufränkisch 2011

"Ptuj!"... het klinkt als iets dat je uitspuugt, in feite is het de oudste stad van Slovenië. Het is echter ook een wijnhuis en daarvan proef ik vandaag de Blaufränkisch. In Slovenië zelf wordt deze druif modra frankinja genoemd, met dank aan een oplettende lezer, maar ook frankovna crna wordt gebruikt. De officiële schrijfwijze voor druivenrassen is overigens met een kleine letter terwijl de wijnen van de druif dan weer met een hoofdletter worden geschreven. Dit is onder meer iets dat ik heb geleerd op de Wijnschrijfcursus van Onno Kleyn, een aanrader voor eenieder die beter wil leren schrijven. De druiven van de wijn van vandaag zijn geplukt met de hand, 10% heeft 10 maanden Amerikaans eiken gehad, de overige 90% zat 10 maanden in groot Slavonisch hout. En met groot hout bedoel ik foeders van 4000 liter. Alcohol is 13%. In het glas felrood tot magenta van een gemiddelde kleurdiepte. In de neus... ja hoor, daar hebben we hem weer: macération carbonique. Ik kan het hele riedeltje gewoon copy-pasten van de Beaujolais Nouveau's: framboos, perendrups, banaan, kruidkoek, speculaas. In de mond vrij hoge zuren, kruidig, tannines 2 op een schaal van 5, hij komt wat alcoholisch over, een bitter in de afdronk. Ik proef perendrups, kers, pruim, framboos, het houtgebruik is goed verstopt. De zuurgraad is echter veel te hoog, de balans is ver te zoeken. Ptuj! Deze slik ik inderdaad niet door.

07 december 2012

Colonjes Riesèl 2008

'Wine Grapes' is hèt naslagwerk over 1368 verschillende druivenrassen wereldwijd waarvan wijn te maken is. De auteurs Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz, zeg maar de drie J's van de wijnwereld, zijn verantwoordelijk voor de tekst, research en DNA-onderzoek. Met dit enorme boek op schoot, het is te zwaar om in de hand te houden, zoek ik wat zij te vertellen hebben over de riesèl. Allereerst schrijven zij het zonder 'accent grave', maar Wijnhoeve De Colonjes heeft het op die manier op het etiket geplaatst, dus dat neem ik over. Ik lees dat ene meneer Valentin Blattner uit Zwitserland verantwoordelijk is voor deze kruising tussen de cabernet sauvignon en een niet nader genoemde ziekte-resistente partner. Gezien de naam denk ik dan dat het hier om de riesling zou gaan, maar dat is niet zo. Valentin zelf had de druif de weinig romantische naam VB 11-11-89-12 meegegeven. De geur en smaak zouden niet ver van de riesling verwijderd zijn, misschien is dat een reden voor de benaming. In het boek staat bar weinig tekst over deze druif, wellicht omdat er eigenlijk nog maar één wijnboer is die hier een mono-cépagewijn van maakt; Wijnhoeve De Colonjes dus, ook dat staat vermeld in het boek. Ik heb voor wit al een vrij oud oogstjaar te pakken maar dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Alcohol is 11,8%. In het glas vrij intens geel, kleurintensiteit voor wit 3 op een schaal van 5. Hij is niet helemaal zuiver, minuscule belletjes zweven rond. In de neus gisttonen, honing, mango, perzik. In de mond een mini-zoetje, zuren zijn aanwezig, vrij hoog zelfs nog, hij is droog tot half-droog, goed in balans. Ik proef honing, ananas, perzik, mango. Deze wijn is erg mooi geouderd en heeft een hoge smaakintensiteit. De vergelijking met de betere Rieslings gaat zeker op. Gemaakt in ons eigen kouwe kikkerlandje! Erg knap gedaan en het onderschrijft maar weer eens de kunde van Wijnhoeve De Colonjes. Verkrijgbaar bij de Gall & Gall.

06 december 2012

Caves de Marsigny AOC Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut

Vandaag wederom een crémant, ditmaal uit de Bourgogne. Het is een blanc de noirs, oftewel wit sap van blauwe druiven. Een blend van de twee prominente blauwe druiven uit de Bourgogne: pinot noir en gamay. Alcohol is 12%. Bij het inschenken komt er een vrij grove mousse die snel weer verdwijnt. Enkele sliertjes redelijk grote belletjes blijven achter. De kleur is licht goud-geel. De neus is prachtig, fris, munt, appelig, zoete brioche, nat witbrood, gisttonen. In de mond heel droog, vol van smaak, hoge zuren, grapefruit, groene appel, citroen, brood, toast, champignon. Op de Wijnacademie had ik al eens eerder een crémant de Bourgogne geproefd die naar mijn smaak vele malen beter beviel dan de dure champagne die ter vergelijk werd geschonken. Ook met dit exemplaar ben ik weer van mening dat hij in ieder geval meer waar geeft voor je geld en ook nog eens kan tippen aan de kwaliteit van champagne. Zo, ik heb gezegd! Van alle crémants die ik inmiddels heb geproefd, steekt deze Bourgogne er met kop en schouders bovenuit. Zou het gebruik van enkel blauwe druivenrassen hier iets mee te maken hebben? Zoek je nog een mooie sprankelwijn voor de kerstdagen of oud en nieuw? Zoek niet verder, verkrijgbaar bij de C1000 voor slechts € 7,99. Nu maar hopen dat vanwege de overname van deze keten door de Jumbo, deze prachtige wijn in het assortiment blijft.

05 december 2012

Terra Andina DO Central Valley Scandalous Carmenère 2011

Terra Andina is een lijn wijnen uit Chili nieuw in het assortiment bij de Gall & Gall. Op de site probeer ik uit te vinden waarom deze wijn 'Scandalous' moet heten maar vind er niets over terug. Maar hopen omdat-ie schandalig lekker is! Meestal zit dat voor wat betreft Chili en mij wel goed. Alcohol is 13,5%. In het glas diep donkerrood tot magenta, kleurintensiteit 4 op een schaal van 5. In de neus... ach, wat is dat nou jammer: macération carbonique. Framboos, banaan, speculaas, kruidkoek, jammy, milky... alsof ik een Beaujolais Nouveau aan het besnuffelen ben. Na het walsen komt er iets kruidigs bij en ook een beetje broccoli, eerste keer dat ik die groente tegenkom in een wijn. Iets aards ook, potgrond. Het walsen verhult gelukkig een beetje de geur van de vinificatie. In de mond een zoetje in de aanzet, lage zuren, hoge smaakintensiteit, nauwelijks tannines. Door het gebrek aan zuren komt hij behoorlijk branderig en alcoholisch over. De smaak blijft wel enorm lang in je mond hangen. Wat proef ik dan? Koffie, tabak, volrijpe zoete kersen, kirsch, kersenjam, kersenyoghurt. Als je van kers houdt kan je met deze wijn je geluk niet op. Ik kan me voorstellen dat men dit schandalig lekker kan vinden, maar voor mij is hij net iets te ééndimensionaal, vlak, niet spannend genoeg.

04 december 2012

Lubentiushof Mosel 'Spontan' Riesling trocken 2011

Wijnen van de riesling druif kunnen heel goed ouderen is mijn ervaring, maar ik open nu een vrij jong exemplaar. Weingut Lubentiushof werkt met natuurlijke en spontane vergisting, vandaar de naam van de wijn. Alcohol is 11,5%. In het glas ontzettend licht goud-geel, kleurintensiteit nauwelijks 1 op een schaal van 5. In de neus tropisch fruit, een beetje honing. In de mond hoge, laat trekkende zuren, ik verwacht niet anders van riesling. Smaken van honing, mango, ananas, perzik. Dat klinkt als een hoop zoet bij elkaar maar ik schat dat het restzoet minder dan 2 gram per liter bedraagt, droog dus. De druiven waren kennelijk optimaal rijp toen ze geplukt werden. Erg mooie, zuivere en typische riesling. Het enige wat ik een beetje mis is wat mineraliteit. De Spontan kwam van Wine in Black.

03 december 2012

Collina dei Lecci DOCG Brunello di Montalcino 2007

Alle Sangiovese wijnen die ik tot nog toe op Wijn-Blog heb beschreven kwamen uit 2010, vandaag eentje uit het Italiaanse topjaar 2007. Ik heb er nooit iets mee gehad, sangiovese. De eerste vluchtige snuif aan dit exemplaar zou daarin wel eens voor een kentering kunnen zorgen. Alcohol is 14%, geen vermelding van houtopvoeding maar diezelfde eerste snuif verraadt dat hij wel degelijk hout heeft gezien. In het glas een felle lichtrode kleur met een oranje rand. In de neus hout, belegen, na het walsen komt er rood en zwart fruit opzetten. Kersen, pruimen, klein beetje vanille van het hout. In de mond een mini-zoetje in de aanzet, hele prettige zuurtjes, fris, tannines 4 op een schaal van 5. Overduidelijk proef ik eerst het vanille van het hout, daarna de zondoorstoofde zwarte pruimen, volrijpe zoete kers, een leertoon, koffie, drop. Lange afdronk. Een uurtje karafferen voor consumptie is geen overbodige luxe. Het zal ervoor zorgen dat het hout niet zo prominent op de voorgrond treedt. Hij is nu op dronk, hij heeft al iets van complexiteit en iets belegens, ik zou niet veel langer wachten met openen. Zeer geschikt om bij het kerstdiner te gebruiken, bereidt er iets wilds bij: hert, ree, konijn, struisvogel. Doe daar dan minstens één zoet element bij: cranberry-compote, honing, speculaascrumble, gember... speel er een beetje mee zou ik zeggen, maar het zoet mag zeker niet overheersen. Met z'n €11,99 lijkt hij misschien het gemiddelde ALDI-publiek af te schrikken, maar hij ligt er toch echt en hij is dat geld dubbel en dwars waard. Erg mooie wijn!

11.08.2014 Update: Vandaag weer een fles geopend. Nog steeds goed op dronk en het hout is gelijk na het openen al minder aanwezig. Een complete wijn met finesse en souplesse. Hij is erg mooi ingetogen en zeer elegant. Wederom heel erg genoten van deze wijn.

02 december 2012

Barton & Guestier AOC Mâcon-Villages Passeport Chardonnay 2011

Alcohol is 12,5%. Licht strogeel in het glas. In de neus wat gisttonen, zonnebloemolie, mineralig, boterbloem. In de mond wat vettig, filmend, laat trekkende zuren, klein bittertje, goed in balans. Ietwat mineralig van smaak, grassig, citroen, gisttonen, grapefruit. Heel wat anders dan de houtgelagerde Chardonnays uit zowel de Bourgogne als de Nieuwe Wereld. Het lijkt enigszins op Chablis. Dezelfde strakheid, frisheid alsook de mineraliteit. Zet ze samen in een blindproeverij en de meningen zullen allesbehalve eensluidend zijn. In te zetten bij magere visgerechten en frisse salades. Verkrijgbaar voor €6,99 bij de C1000 en de JUMBO.

01 december 2012

Marquis de Plagne AOP Crémant d'Alsace Brut

December is dé maand bij uitstek voor sprankelwijnen, bubbels. Natuurlijk bij de oliebollen en de appelflappen van oud en nieuw, kies dan vooral geen 'brut' maar neem iets zoets als Moscato d'Asti bijvoorbeeld, maar ook vaak als aperitief bij het kerstdiner. Voor elk budget is er tegenwoordig wel een sprankelwijn te koop, zelfs 'echte' Champagne heb je al voor minder dan een tientje. Maar op het gebied van bubbels is er veel meer te koop. Denk aan Prosecco, cava, sekt en de diverse crémants. Tot nu toe had ik alleen nog maar een crémant de Limoux en een crémant de Loire beschreven op Wijn-Blog, nu een crémant d'Alsace, uit de Elzas dus. Volgens de Méthode Traditionelle gevinifieerd, meerdere druivenrassen gebruikt, voornamelijk de pinot blanc en de pinot noir. Alcohol is 12%. In het glas licht strogeel, een intense mousse, kleine bubbelkettingen paarlen enthousiast omhoog. Fris in de neus, munt, citroen. In de mond hoog in de zuren, wat gisttonen, citroen, speekselopwekkend. Hij is behoorlijk slank en elegant, verwacht vooral geen volle smaak. Hij doet precies wat hij moet doen: je smaakpapillen schoonmaken en activeren. Je krijgt er zin van om aan tafel te gaan. Vooral niet verpesten met oliebollen.