18 oktober 2012
Inycon Estate Sicily IGT Bianco Sicilia Grillo 2011
Het druivenras grillo, ook bekend als riddu, is één van de ingrediënten van de versterkte wijn Marsala. Het is een kruising tussen de catarratto en de muscat d'Alexandrië en staat op grote schaal aangeplant op het Italiaanse eiland Sicilië. Vandaag proef ik hem als mono-cépage. De druiven voor deze wijn zijn biologisch geteeld, geen houtopvoeding, alcohol is 13%. In het glas heel licht geel, de kleur is amper te zien. In de neus is hij fruitig en floraal, een weeïge geur van peer en meloen, gemiddelde intensiteit. Ook in de mond lijkt hij wat zoet over te komen maar is toch echt droog. De zoete indruk komt door het rijpe fruit en wellicht dat hier het karakter van de muscat d'Alexandrië komt bovenborrelen. De smaakintensiteit is best hoog, de smaak is vol en er is een behoorlijk aanwezig grapefruit-bitter. De balans tussen zoet en zuur zit goed, een klein tinteltje streelt mijn tong en de afdronk is rond en lang. Een aparte wijn met een lastig te beschrijven smaakpatroon. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Zoiets.
Labels:
biowijn,
druif: grillo,
land: italië,
wit