24 december 2011
Contarini Prosecco DOC Treviso Vino Frizzante
Verkrijgbaar bij de AH voor €4,99 alcoholpercentage 10,5% druivenras 100% glera, voorheen ook wel prosecco genoemd, maar dat is nu een soort van beschermde merknaam geworden net als "Champagne". De term "frizzante" houdt bij Prosecco vaak in dat er koolzuurgas wordt toegevoegd in plaats van dat het koolzuurgas onstaat door middel van een tweede gisting op de fles zoals dat bij de méthode traditionelle gebeurt. Een lagere druk is het gevolg waardoor er bijvoorbeeld een schroefdop kan worden gebruikt en minder dik glas. De mousse is veelal sneller verdwenen en ook de bubbels zijn minder intensief. Neemt niet weg dat het effect van de bubbels nog steeds aanwezig is en daarmee zorgt voor de intense smaakbeleving. De Prosecco van vandaag is zoals verwacht simpel maar doeltreffend. Aroma en smaak van groene appel en citrus, lekker hoog zuur waar ik zelfs even kippenvel van krijg en zo hoort het ook. Op zich niet zo heel spannend, maar vandaag voeg ik iets toe: Licor 43; afgekeken van Restaurant Zott. Een zesde deel Licor 43 en vijf zesde delen Prosecco zorgen voor een nèt iets spannender geheel. Een beetje kokos, een beetje caramel en probeer al die andere 41 kruiden en/of smaken uit de likeur maar te benoemen. Wie het goed heeft krijgt geloof ik een baan bij dat bedrijf, of zoiets. Hoe dan ook, de combinatie is hartstikke verrassend en zeer doordrinkbaar.
Labels:
druif: glera,
land: italië,
mix,
prosecco,
sprankel,
wit