05 maart 2022
Domaine des Cognettes IGP Val de Loire 'En haut du Moulin' Sauvignon Blanc 2019
Niet zo "stuivend" uit het glas als je van de meeste Sauvignon Blanc zou mogen verwachten, ingetogen zelfs. Vers regenwater, kamille, heel licht kruidig, peer. Zacht in de mond, a-typisch voor de Sauvignon Blanc die ik ken, een klein zoetje zelfs, prachtige verfijnde en precieze zuren, klein kruidig bittertje, lange afdronk. Overduidelijk wat rijpere tonen, hoge smaakconcentratie, gedroogde honing, kamille, witte peper, lychee. Wederom a-typisch voor het druivenras. Het terroir, de (biologische) behandeling van de druiven in de wijngaard en de vinificatie zullen de doorslag hebben gegeven voor hoe deze wijn smaakt. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. Persoonlijk hou ik wel van deze rijpheid in een witte wijn, ik vind dat hij er gastronomisch door wordt. Inzetten bij delicate gerechtjes met een stukje witvis in een ziltig schuimpje. Daar mogen ook wat aardse elementen bij, gele biet of truffel. Alcohol is 14%, geen hout, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
druif: sauvignon blanc,
land: frankrijk,
wit