15 maart 2022

Claude Vialade AOP Limoux Blanc Réserve du Champ des Nummus Chardonnay 2018

claude-vialade-limoux-champ-des-nummus-chardonnay
Chardonnay... de kameleon onder de witte druiven. Zuigt het terroir in zich op waar hij zich ook mag bevinden. Wordt vaak geassocieerd met een vettig botertje, karamel en vanille maar dat is vooral wanneer er hout in het spel is. Houttoevoeging tijdens de fermentatie, fermentatie in eiken vaten, rijping op eikenhouten vaten. Vooral bij Chardonnay willen "we", de consument, een beetje hout, soms een hoop hout. Die ene keer dat je wellicht een Meursault hebt geproefd en er later achterkomt dat diezelfde beleving veel goedkoper kan! Het heeft iets decadents, vind ik. De wijn van vandaag ging voor 20% in nieuw hout, de overige 80% ging in tweede- en derdejaars hout. Na de houtrijping begint de kunst van het blenden. Vaak een kwestie van verschillende druiven en/of oogstjaren maar nu dus van verschillende vormen van houtrijping. Ik vind het een goede balans geworden. Aanwezig maar niet "in your face". Subtiel genoeg. Licht aromatisch, vanille, tropisch fruit, citrusfruit. In de mond een klein fruitig zoetje, wel droog, hoge zuren, meer strak dan filmend, licht kruidig, volle en lange afdronk. Uiteraard kom je bij de smaak niet om het hout heen, dat is evident. Vanille, kokos, droppig, ook citroen en mango. Mooie balans tussen fruit en secundaire tonen. Fraai gemaakte Chardonnay. Alcohol is 12,5%, biologisch geteelde druiven, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.