11 juli 2018
Domaine de la Banjoulière Vin de France Aramon 'Le Prairie' 2016
Monocépage nummer 201: de aramon. Aramon noir om precies te zijn. Ugni noir genoemd in sommige delen van Frankrijk en behoorlijk zeldzaam aan het worden. Blij dat men in de Languedoc-Roussillon nog experimenteert met vergeten druivenrassen, zo ook met de aramon gris en aramon blanc. Vandaag echter de 'zwarte' in m'n glas. De kleur van de wijn doet je echter twijfelen of er een donkere rosé of een hele lichte rode wijn in zit. Helder, heel licht scharlaken rood. In de neus licht aromatisch, thee, rood fruit, aardbeien, kersen, rozenbottel, jammy. In de mond hoge zuren, droog, licht drogend op het tandvlees, tannines 1 uit 5, sappig, klein bittertje. Hele lage smaakintensiteit, zwaar getrokken thee, aardbeien, rode kersen, rozenbotteljam. Ik heb hem behandeld als een rosé-wijn en hem in de koelkast gezet. Terecht. Ondanks dat dit een rode wijn moet zijn, drinkt het als een rosé, een stevige rosé wel te verstaan. Beetje charcuterie erbij tijdens het vier-uurtje. Heeft iets Jura-achtigs. Slechts elf procent alcohol, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
druif: aramon,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel