29 september 2017
Sardane AOC Banyuls Grand Cru 2006
Geen houtopvoeding voor deze zoete Banyuls, in plaats daarvan mocht hij dertig maanden lang in een oxidatieve omgeving vertoeven. In dit geval betreft het bonbonnes, enorme bolle buikflessen die simpelweg 'afgesloten' met een conservenblikje op de flesopening, staan te bakken in de felle zon in de buitenlucht. Wanneer ik dat aanschouw kan ik niet anders dan me afvragen of men wel eens dode hagedissen of andere beestjes aantreft op de bodem van zo'n fles. Alcohol is 16%, licht koelen is het devies. In het glas een heldere scharlaken rode tot magenta kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus mokka, melkchocolade, vijgen, rumrozijnen, pruimen. In de mond zoet maar dun, niet stroperig, hoge zuren, fris, zelfs nog wat tannines (2 uit 5), lange afdronk. Intense smaken van rijp rood fruit, zoete kers, tutti-frutti, gedroogde zwarte pruim, krenten, vijgen. Heerlijk.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood,
zoet