20 november 2014
Bertolla Bessone AOC Moulin-à-Vent Domaine du Granit 'Tradition' 2009
De derde donderdag in november, de winegeek weet dan wel wat er gaat gebeuren. De Beaujolais Nouveau (of Primeur) wordt vrijgelaten. Mondjesmaat gaat het toch iets meer leven bij de wijnliefhebber en worden er alweer party's georganiseerd waarbij een complete barrique gevuld met deze maagdelijke wijn het middelpunt van de festiviteiten vormt. Ik doe er dit jaar niet aan mee maar trek vandaag wel een cru du Beaujolais open. Alcohol is 13%, de fermentatie van 21 dagen vond plaats in een betonnen ei, de rijping tot het moment van bottelen geschiedde voor 85% op cement, de overige 15% mocht in hout. Wat droppig in de neus, pruimedanten, animaal, leer, kruidig. Een ienie-mini zoetje in de aanzet, mooi zacht mondgevoel, goeie zuren, heel klein bittertje, stevige maar afgeronde tannines. Een onverwacht hoge smaakintensiteit van zwart en ook rood fruit, pruimedanten, droppig, chocola, heel klein beetje hout, erg goed in balans allemaal, heel plezierig om te drinken.
Labels:
cru beaujolais,
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood