24 november 2014

La Contea DOCG Barbaresco Serragrilli 2010

Wijnen als Barolo en Barbaresco kun je best even bewaren voordat je ze opentrekt. Ze bezitten stevige tannines en zuren en ontwikkelen nog op fles naar wat meer aardse tonen als truffel. Ik begin de nebbiolo-druif steeds meer te waarderen en zie veel overeenkomsten met de Bourgogne pinot noir. Het grootste verschil zit 'm in die tannines, bij pinot noir nauwelijks aanwezig, bij nebbiolo kun je er niet omheen. Ik heb nu een exemplaar in m'n glas die volgens mij veel te vroeg is geopend maar al wel zijn volledige potentie prijsgeeft. Op de tweede dag is hij zelfs veel beter dan direct na het ontkurken. Een paar uur van tevoren karafferen is zeker wel gewenst. Alcoholpercentage is maar liefst 15%, houtopvoeding geschiedde in Franse barriques waarvan 20% nieuw eiken en duurde 18 maanden. Scharlakenrood gekleurd in het glas, heel licht, intensiteit 2 uit 5. Gelijk na het inschenken m'n neus erin en Velpon is het eerste geurtje dat ik tegenkom, walsen en die komt daarna niet meer terug. Wel een enorm aards aroma, à la Bourgogne pinot noir, floraal, echt bloemig gewoon, leer, het hout heel, heel subtiel. Ook anders dan pinot noir: de smaakintensiteit. In m'n mond valt meteen de volle smaak op, gevolgd door de stevige tannines (4 uit 5), hoge zuren, een bitter. Hij is kruidig, licht truffelig, rood en zwart fruit, bloedsinaasappel, rode grapefruit, kers maar toch weer bovenal aards, vooral in de afdronk die ellenlang is. Die 15% alcohol valt niet op, er zit een uitstekende balans in deze wijn. Eet er vooral bij, vlees natuurlijk maar zelfs zonder gerecht kan ik hem waarderen nu. Niet drinken, nippen moet je hiervan. In een gezelschap van wijnliefhebbers die hun mond weten te houden en stilletjes kunnen genieten. Ik ben om. Nebbiolo heeft ook mij weten te pakken. Deze wijn is verkrijgbaar via IL-Consorzio.


Een concept waarbij de kleine wijnboer wordt gesteund. Als kleine wijnboer heb je het moeilijk. Of je verkoopt je druiven tegen dumpprijzen aan een grote coöperatie, maar daar word je niet rijk van, of je gaat zelf je eigen wijn maken en liefst ook nog bottelen. Dat laatste is nauwelijks rendabel tenzij je vanaf dag één een topwijn produceert. Kleine wijnboeren kunnen eigenlijk daarom niet anders dan kwaliteitswijn produceren. Wil je in dit enorme woud opvallen dan zul je een wijn moeten maken die Robert Parker behaagt. Voor wijnboeren die liever een wat subtielere wijn maken met iets minder hout een dilemma. IL-Consorzio zoekt kleine wijnboeren, 15.000 flessen of minder per jaar, die kwaliteitswijn maken en niet de marketing-tools hebben om zelf hun wijn aan de man te brengen. De bestellingen geschieden op voorinschrijving en worden pas na een periode van 30 dagen geplaatst bij de wijnboer. Zodoende hoeft men geen voorraad aan te leggen. Enig nadeel is nu nog dat het per doos van 6 gaat. Je kunt niet van tevoren proeven en als de eerste fles toch nog tegenvalt, dan heb je er daarna nog vijf van. Dit gaat gelukkig in de toekomst nog veranderen. Niet alleen pakketten met verschillende wijnen van dezelfde producent maar ook pakketten met wijnen van verschillende wijnmakers liggen in het verschiet. Wanneer bovenstaande wijnbeschrijving van de Barbaresco je bevalt kun je nog inschrijven voor de 2011 jaargang bij IL-Consorzio, klik dan HIER. Het is geen goedkope wijn maar voor de nebbiolo-liefhebber zeker de moeite waard.