22 april 2013
Gérard Bertrand Sud de France 'Naturae' Cabernet Sauvignon IGP Pays d'Oc 2011
Reminder voor alle wijnhandelaren die deze wijn nog ergens in een hoekje van de winkel hebben laten verstoffen: hij moet op vóór 30 april van dit jaar. Althans, dan is-ie nog op z'n lekkerst volgens het etiket. Het is namelijk een 'vin naturel', er is geen zwavel aan toegevoegd. Dat betekent dus dat hij beperkt houdbaar is. Alcohol is maar liefst 14,5%, geen houtopvoeding. In het glas een diep donkerpaarse kleur waar nauwelijks doorheen te kijken valt, intensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel enorm kruidig, na het walsen komt een behoorlijk gehalte ingekookt zwart fruit omhoog. Kers, pruim maar ook een zoete geur van winegums. In de mond een minizoetje in de aanzet, gevolgd door hoge zuren, een klein bitter in de finale, branderig in de slokpijp en de hele mond, tannines 2 uit 5. Indrukken van kers, pruim en krenten, smaakintensiteit 3 uit 5. De lengte van de afdronk is ook gemiddeld. Zonder die hoge zuren zou het een logge wijn zijn geweest die snel zou gaan vervelen. Het typische 'groene' karakter van de cabernet sauvignon zit er niet in. Geen paprika of sigarenkistje, alleen maar rijp fruit. Ik had hem eigenlijk veel eerder moeten openen; het is een wijn waar je warm van wordt, een echte winterwijn voor bij de open haard.
Labels:
biowijn,
druif: cabernet sauvignon,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel