29 januari 2012
Abad Dom Bueno DO Bierzo Mencía 2007
Op het achteretiket is te lezen dat deze wijn in ieder geval in contact is geweest met "barricas" van zowel Frans als Amerikaans eiken, hoelang staat niet vermeld echter. Voor de prijs van slechts €3,99 bij de Dirck III is het bijna onmogelijk om er dan nog iets aan te verdienen, maar het zal wel onder de wet van de grote getallen vallen. Alcoholpercentage 14%. Voor deze wijn geldt: geduld en karafferen! Pas na een uur of vijf was het aroma van de houtopvoeding redelijk in de wijn geïntegreerd. In het glas dieprood tot magenta. Nadat de eerste golven van de houtopvoeding zijn vervlogen ruik je nog wat melkachtige tonen van de malolactische gisting, daarna komt een verrassende frisheid. Deze zet zich gelijk voort in de mond bij de eerste slok: venkel, anijs. Gevolgd door tonen van zondoorstoofd zwart fruit en wat tabak. Tannines vallen reuze mee, 2 op een schaal van 5. In de finale zit nog wat dropperigs. De zuurgraad is al wat aan het afbouwen en had wat hoger gemogen. In mijn visie is deze wijn nu perfect op dronk en zal hij met nog één of twee jaar opleg niet meer verbeteren. De aanwezige complexiteit, voor zover je daarvan kunt spreken, moet hij niet hebben van z'n terroir maar duidelijk van z'n houtopvoeding. Ik vind hem een mooie prijs-pret verhouding hebben.
Labels:
druif: mencía,
land: spanje,
rood