10 december 2021

Mas Amiel AOC Maury Quarante Ans d'Âge Vin Doux Naturel

mas-amiel-maury-vin-doux-naturel-quarante-ans
Bewaard op een constante temperatuur van veertien graden in m'n klimaatkast. Bij het dessert met een mooi blauwschimmelkaasje vond ik het nodig om hem te openen. Een versterkte zoete wijn die veertig jaar heeft mogen rijpen. Negenendertig daarvan in groot hout van 350 hectoliter maar het eerste jaar in grote glazen bonbonnes in de buitenlucht in de volle zon. Een mengeling van 90% grenache noir, 5% carignan en nog eens 5% van de witte druif macabeo, die in Rioja viura heet. Maar we zitten niet in Rioja, we zitten in de Languedoc-Roussillon bij Mas Amiel. Het alcoholpercentage is op 16,5% gebracht. In het glas heel licht nevelig, licht getaand, roodbruin van kleur, intensiteit 2 uit 5. Enorm aromatisch, vooral vijgen maar ook boerenjongens, krenten, borstplaat, kruidig, speculaas, amandelspijs, notig. Als het al niet december was dan zou je het in dit glas kunnen ruiken. Een kakofonie van zoete Sinterklaastraktaties. In de mond niet eens zo heel plakkerig zoet, behoorlijk wat aanwezige zuren, ellenlange afdronk. Hoge smaakintensiteit, vijgen, krenten, notig, kruidig, sinaasappelzest, gekonfijt citrusfruit. Alweer zo'n heerlijke "mijmerwijn". Een perfecte combi met de blauwschimmelkaas, de contrasterende smaken versterken elkaar. Dit exemplaar kwam bij het wijnhuis zelf vandaan.
mas-amiel-bonbonnes