05 december 2021

Bodegas Ximénez-Spínola Pedro Ximénez 2016

bodegas-ximenez-spinola-pedro-ximenez
Twee jaar heb ik me al zitten verheugen op het moment van openen van dit exemplaar. Niet alleen van het wijnhuis maar ook van de wijn heb ik hoge verwachtingen. De witte wijn is gemaakt van 100% pedro ximénez druiven. De meesten kennen die onder de populaire afkorting 'PX'. Waarschijnlijk heb je wel eens een Sherry hiervan gedronken. Dik stroperig zoet bij een chocoladedessert. PX wordt daar inderdaad veel voor gebruikt, Sherry. Het exemplaar van vandaag is echter wit en droog. Uit de hals komt een enorm lange kurk. In het glas is-ie intens donkergeel, bijna licht oranje, helder. Redelijk aromatisch, heel licht oxidatief, bruine appel, boenwas, gekonfijte abrikoos, gepekelde haring, notig, mango, kruidig. In de mond droog, net niet beendroog, enorm hoge speekselopwekkende zuren, balancerend tussen strak en filmend, licht ziltig, lange afdronk. Ingetogen smaakintensiteit, bruine appel, gedroogde abrikoos, citroen, notig, licht kruidig. Zet deze tijdens een proeverij als vreemde eend tussen een aantal droge Sherry's en hij zal wat wenkbrauwen doen fronsen. Hij is volledig in de stijl van Sherry met als grootste verschil het alcoholpercentage en uiteraard de opvoeding. Voor een witte wijn is het percentage aan alcohol nog best hoog, 14%, maar hij komt niet alcoholisch over. De overrijpe pedro ximénez druiven zijn met de hand geplukt, langzaam vergist en gerijpt sur lies in Frans eikenhout gedurende zes maanden met regelmatige bâtonnage. Het resulteert in deze schitterende "mijmerwijn". Daarvan drink je niet, je nipt 'm. Zorg dat je meerdere flessen in huis haalt want deze wijn trek je open in het bijzijn van vrienden om een hele lange avond van te genieten onder begeleiding van heerlijke tapas. Vergeet vooral niet om daar vette haring (zonder uitjes!) bij te serveren. Olijven, Ibericoham, middelharde gerijpte kazen, manchego, fuet. Alle ingrediënten voor een heerlijk Spaans avondje. Deze loeizware fles met prachtig etiket is in genummerde en beperkte oplage verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak. Te bewaren tot zeker vijftien jaar na de oogst.