02 augustus 2021
Château Pédesclaux AOC Pauillac 2012 'Grand Cru Classé en 1855'
Diep paars gekleurd in het glas. Op de stille spiegel meteen het hout, vijftien maanden in Frans eiken waarvan 70% nieuw, na het walsen rijp zwart fruit, kruidig, leer, teer. In de mond droog, zacht mondgevoel, iets drogend, hoge zuren, rijpe en zachte tannines, bittertje, lange afdronk. Rauw op de maag komt-ie wat alcoholisch over, het percentage is 13,17%. Op de eerste dag zit het fruit wat verscholen achter de tertiaire tonen, teer, leer, hout, een beetje groen, een beetje rauw, rode bessen, zwarte bramen. In de afdronk blijft de smaak van melkchocolade tussen m'n tanden plakken, het lijkt warempel een beetje op kersenbonbons. Gebruikte druivenrassen cabernet sauvignon 63%, merlot 32% en cabernet franc 5%. Wat ik al vermoedde is gebeurd: op dag twee zit er opeens veel meer fruit in dan hout. Rode bessen, frambozen, kersen, beetje vanille. Nog steeds iets groen maar een stuk toegankelijker dan op de eerste dag. Een etmaal van tevoren openen of flink door de aerator halen dus. Deze wijn kun je kopen bij de wijnspeciaalzaak maar ik haalde hem bij de Franse LIDL.
Labels:
blend,
bordeaux,
grand cru classé en 1855,
land: frankrijk,
rood