13 augustus 2021
Château de Saint-Cosme AOP Gigondas 'Valbelle' 2013
Cadeautje voor m'n verjaardag dit jaar. Ik ga hem niet kelderen, ik trek hem open. Vooral veel tertiaire tonen in de neus; hout, leer, teer, chocolade, kruidig, zoethout, vanille. Aangenaam klein zoetje in de aanzet, iets drogende tannines, ruim voldoende zuren, sappig, lange afdronk, goede balans. Hoge smaakintensiteit, zondoorstoofd rijp zwart fruit, ingedroogd zwart fruit, chocolade, koffie, leer, teer, tijm, zoethout, rokerig. Opvallend dat op de derde dag na het openen de wijn nog zo fris is en nu zelfs meer tonen van fruit prijsgeeft doordat de tertiaire tonen wat naar de achtergrond gaan. Het is overigens een wijn die nu op dronk is, langer laten liggen gaat mijns inziens niet veel meer brengen tenzij je van echt oude wijnen houdt. Op dit moment is er een mooie balans tussen fruit en tertiaire tonen. Wel ruim van tevoren karafferen, een uur of vier, op achttien graden serveren. Alcohol is 14,5%, de blend van 90% grenache noir en 10% syrah ging twaalf maanden in Frans eikenhouten vaten, 25% nieuw, 40% tweedejaars en 35% derdejaars. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood