30 mei 2020
Bodegas Castelo de Medina DO Rueda Vendimia Seleccionada Verdejo 2018
Paella met vis, schaal- en schelpdieren. Dat staat er op het menu. Gasten met een voorkeur voor witte wijn, gasten die rood prefereren. Voor beide heb ik Spaans uitgekozen, te beginnen met wit. Aangezien het een gerecht met een volle en kruidige smaak is mag het geen "dunne" wijn zijn, het mag best een mond vol zijn. M'n keuze valt op deze Verdejo uit Rueda, zes maanden sur lies, drie maanden in Frans eikenhout, alcohol is 13.5%. Een intens strogele tot citroengele kleur, helder. Op de stille spiegel is het hout evident, ook al was het maar drie maanden, middels een vanilletoon. Tevens citroen, maïs, gist, hooi, honing. In de mond droog, knetterhoge zuren, licht drogend op het tandvlees, lange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, citroen, vanille, kokos, honing, ananas. Enorm fris en verkwikkend, ideaal aperitief, "terras-wijn" bij uitstek, de smaakpapillen worden getriggerd. En weer vooral niet te koud serveren, ik blijf het zeggen bij witte wijn. Flink beluchten door hem in een karaf over te klotsen kan ook geen kwaad. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: verdejo,
land: spanje,
wit