18 juni 2019
Warwick Estate WO Stellenbosch Simonsberg Cabernet Franc 2013
Na de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc bij het voorgerecht is het tijd voor iets roods bij het hoofdgerecht. Ik besluit om in hetzelfde land te blijven en het wordt Cabernet Franc. Niet meteen een druif waaraan je denkt wanneer je "Zuid-Afrika" zegt. Pinotage komt dan eerder in me op. Net als de chenin blanc overigens wordt de cabernet franc massaal geteeld in het Loire-gebied. Eens kijken wat de Zuid-Afrikaners ermee kunnen. Helder in het glas, rood gekleurd, geen ouderdomsverschijnselen in de "tong". Op de stille spiegel hout, na het walsen aangevuld met zondoorstoofd zwart fruit, speculaas, rijpe tonen, jammy, milky. In de aanzet een klein en aangenaam zoetje, toch droog, ook iets drogend op de tanden, tannines 3 uit 5, hoge zuren, iets alcoholisch, lange talmende afdronk. Hele hoge smaakintensiteit (4 uit 5), rijp zwart fruit, milky, jammy, potloodslijpsel, heel typerend voor de druif cabernet franc. Niet zeer complex maar verre van simpel en de druif heeft men gelukkig in z'n waarde gelaten. Dikke wijn zonder logheid, heerlijk. Alcohol is 13,5%, een houtopvoeding van maar liefst zevenentwintig maanden in Frans eikenhout waarvan de helft nieuw. Dit exemplaar kwam bij Wine In Black vandaan.
Labels:
druif: cabernet franc,
land: zuid-afrika,
rood