20 juni 2019
Vale da Capucha Vinho Regional Lisboa Vinho Branco Fossil 2015
Vandaag een "belegen" witte wijn in m'n glas. Een onderonsje van Portugees autochtone druivenrassen: 45% arinto, 45% fernão pires en 10% gouveio. Biologisch geteelde druiven, geen houtopvoeding, alcohol is 13,5%. In het glas een intens strogele kleur. In de neus het mij o zo bekende aroma van wat ouder wit: ingedroogde honing. Het frisse fruit heeft plaatsgemaakt voor rijpe tonen, niks mis mee wanneer je er van houdt. Vooral in een goeie wijn-spijs combinatie kan het heel mooi uitpakken. Neemt niet weg dat ik hem nu eigenlijk niet proef in zijn volle glorie zoals de wijnmaker hem bedoeld had. Deze wijn is bedoeld om jong te drinken, niet om op te leggen. Maar ja, wat wil je ook wanneer je een wijn "Fossil" noemt... Ik zal m'n voorraad witte wijnen maar weer eens onder de loep nemen en wat "achterstand" wegwerken. Terug naar het exemplaar van vandaag. Droog, fijne zuren, strak, tikje alcoholisch, heel klein bittertje. Smaken van honing, citroen, limoen, iets ziltig. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
blend,
land: portugal,
wit