19 mei 2018
Azul y Garanza DO Navarra 'Garciano' 2014
De naam 'Garciano' komt van de letterlijke samenvoeging van de gebruikte druivenrassen: 60% garnacha en 40% graciano. Alcohol is maar liefst 14,5%, fermentatie geschiedde in beton gevolgd door zes maanden rijping in Frans eikenhout. Dieprood in het glas, intensiteit 4 uit 5. In de neus kruidig, rijp rood fruit, zwart fruit, rozenbottel, fris. Behoorlijk aan de zoete kant, net voldoende zuren, enorm sappig, speekselopwekkend, nauwelijks tannines (1 uit 5), aangenaam bitter in de afdronk die iets langer dan gemiddeld is qua lengte. Hoge smaakintensiteit, zondoorstoofd fruit, zowel rood als zwart, kersen, pruimen, pruimedanten. Hij is zeker niet log maar het zoete karakter maakt hem wel iets vermoeiend. Een paar uur in de koeling doet wonderen. Op een temperatuur van zo'n 16º Celsius wordt het zoet gemaskeerd en de aanwezige zuren komen veel beter tot hun recht. Dit is een wijn voor lekker lang mijmeren bij een knapperend kampvuurtje op een zwoele zomeravond of misschien juist een ijzige winteravond. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
blend,
land: spanje,
rood