12 maart 2018
Chanton Weine AOC Wallis Gwäss 2015
Weer eens een voor mij nieuwe monocépage, de gouais blanc. Een eeuwenoud druivenras dat volgens DNA-onderzoek een van de ouders is van tenminste 81 andere druivenrassen waaronder chardonnay, chenin blanc en riesling, om er maar een paar te noemen (bron: Wine Grapes). In Zwitserland wordt hij gwäss genoemd. Bij de eerste snuif ruik ik al dat het goed zit. Aromatisch, fris, gele appel, peer, anijs, bloesem, prachtig bouquet. Heel zacht in de mond, droog, beetje vettig, rond, laat trekkende en mooi gedoseerde zuren, sappig, speekselopwekkend, licht ziltig, klein kruidig bittertje. Mooie smaakintensiteit, gele appel, peer, zonnebloemolie, een botertje, iets floraal, mondvullend, lange afdronk. Vooral niet te koud serveren, ik proefde hem op 16 graden celsius, ideaal. Legio gerechten zijn hierbij te bedenken, van verfijnd tot boers, zolang het maar geen rood vlees is. Alhoewel, iets met dunne plakjes rosbief, rucola, jonge geitenkaas, pijnboompitten en een paar drupjes crema di balsamico op een met knoflook en tomaat ingewreven geroosterd sneetje stokbrood lijkt me een smakelijke combi. Alcohol is slechts 11,6%, geen houtopvoeding, verkrijgbaar bij Wijnverleden.
Labels:
druif: gouais blanc,
land: zwitserland,
wit