13 mei 2014
Barton & Guestier AOC Côtes de Provence rosé 2013
Rosé uit de Provence kon je "vroeger", ik spreek van een aantal jaren terug, al herkennen aan de kleur, of liever het gebrek aan kleur. Zalmroze is onlosmakelijk verbonden met de wijn uit deze streek. Tegenwoordig komt rosé met deze kleur uit alle windstreken. De consument komt er eindelijk ook achter dat de kleur niets zegt over de smaakintensiteit. Een hele lichte rosé kan veel meer smaak hebben dan eentje die eerder de kleur heeft van een lichte rode wijn. Vandaag heb ik een exemplaar van het huis Barton & Guestier, een grote speler op de markt met wijngaarden in alle belangrijke wijnstreken van Frankrijk. Alcohol is 13%, gebruikte druivenrassen zijn grenache noir, cinsault en syrah. In het glas helder, heel licht oranje/zalmroze van kleur. In de neus kruidig, peer, meloen, frisfruitig. In de mond droog, een lichte tongtinteling, mooie zuren, kruidig, meloen, mango, smaakintensiteit bij deze dan weer niet zo heel hoog (2 uit 5) maar alle hoeken en gaatjes in je mondholte worden wel gevonden, filmend, mondvullend. Nog net niet gastronomisch maar wel één van de betere terrasrosé's of gewoon achter in de tuin in het zonnetje, 's avonds de barbecue erbij... genieten! Verkrijgbaar bij de Jumbo.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rosé