26 maart 2014
Weingut Anselmann Huxelrebe Kabinett 2012
Afgaand op het lage alcoholpercentage, slechts 9,8%, hadden bij mij de alarmbellen al moeten gaan rinkelen. Hier zit ongetwijfeld restzoet in. En dat bleek. In het glas licht strogeel, intensiteit 2 uit 5. Een frisse neus, voornamelijk appel. In de mond valt in eerste instantie het zoet op, benieuwd of men dit in Duitsland zelf dan zoet of halfzoet zou noemen. Hoe dan ook, het zoet wordt vervolgens keihard de hoek ingemept door de enorm hoge zuren. Zou de huxelrebe misschien een kruising zijn tussen riesling en een ander ras? De druifbijbel 'Wine Grapes' biedt uitsluitsel; het is een kruising tussen de chasselas en de muscat précoce de Saumur. De zuren zorgen in ieder geval voor een prachtige balans met het aanwezige zoet. Frisse groene appel versus abrikoos met een hintje ananas en honing. Een enorm hoge doordrinkfactor is het gevolg. Het kost me soms al moeite om een normale fles van 750 ml in twee dagen te consumeren, deze literfles ging binnen dat tijdsbestek makkelijk op. Dit exemplaar kreeg ik rechtstreeks van Weingut Anselmann, voor verkooppunten in Nederland, klik HIER.
Labels:
druif: huxelrebe,
land: duitsland,
wit,
zoet