30 maart 2014
Fleur d'Or AOC Monbazillac 2009
Net als bij Sauternes wordt de zoete Monbazillac vervaardigd van de druivenrassen sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. Bij Sauternes heeft de sémillon duidelijk de overhand, bij Monbazillac zit er een aanzienlijk groter aandeel muscadelle in. Ook voor deze wijn plukt men de druiven wanneer de edele rot (Botrytis Cinerea) heeft ingezet. Alcohol is 13% en er heeft houtrijping plaatsgevonden. In het glas vrij intens geel, kleurdiepte 4 uit 5 voor witte wijnen. In de neus een hoog 'velpon-gehalte' naast het aroma van abrikoos, perzik, ananas, mandarijn en honing. Een vrij hoge viscositeit, hij is een 'beetje dik'. In de mond is hij uiteraard zoet, het opgewekte speeksel wordt er ook wat dikker door, de zuren vallen wat tegen, hij heeft een volle smaak, zelfs koud uit de koeling. Bij zoete wijnen is het vaak moeilijk om het houtgebruik te proeven maar in dit geval lukt me dat wel. Hij is kruidig, smaken van abrikoos, perzik, ananas, mandarijn, honing en ook een beetje velpon. Verkrijgbaar bij de PLUS.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
wit,
zoet