29 maart 2014
Azienda Agricola Vittorio Cottafavi 'Latum' Lambrusco Bianco IGP
Er zijn een hele hoop verschillende druiven die lambrusco heten, wat ze allemaal gemeen hebben is dat het blauwe druiven zijn. Toch zie je vaak witte Lambrusco staan, zo ook dit exemplaar, het is een zogenaamde 'blanc de noir', letterlijk 'wit van zwart' maar men bedoelt witte wijn van blauwe druiven. Dankzij internet kom ik erachter dat de hier gebruikte variant de lambrusco marani betreft, kan ik er weer eentje afstrepen. Ik had hem al even liggen en duidelijk waren de restanten van de dode gistcellen ten gevolge van autolyse te zien in de fles. Alcohol is 11%. Geen echte kurk maar een of andere plastic stop en bij het verwijderen daarvan geen luide "plop", meer een "pffft". Bij het inschenken een vrij 'agressieve' mousse van grote bubbels, geen kettingen wel langzaam parelende belletjes. De kleur is heel licht strogeel met een groene gloed. In de neus vooral die gisttonen, brioche, wit brood. In de mond lekker hoge zuren, het koolzuurgas is sterk afgezwakt. Gisttonen, brioche en grapefruit zijn de aanwezige smaken. Hij had eerder geopend moeten worden, de pit is er wel een beetje uit.