13 juni 2011

Pascal Crozes-Hermitage 1988

Voor een mini-proeverij thuis trok ik vier wijnen open, gemaakt van 100% syrah. Op de vierde en laatste plaats is dit ouwetje uit 1988 geëindigd. Gekocht voor 5 euro in de kelderrestantenopruiming bij Wijnhandel van Ouwerkerk. Alcoholpercentage 12,5%. Hij is als laatste geëindigd omdat hij ver over de top was. Dat bleek in de eerste plaats uit de kleur: donkeroranje tot lichtbruin. Ook hadden zich weer wijnkristallen gevormd aan de onderkant van de kurk. En ook hier weer behoorlijk wat residu onderin de fles. De Bordeaux die ik onlangs proefde was waarschijnlijk verkeerd behandeld, want het zuur wat daarin zat, zat niet in die mate in deze fles, die toch 18 jaar ouder was. Toch had deze wel een iets te hoge zuurgraad. Wat hij ook had, gelukkig zou ik willen zeggen, was het karakteristieke pepertje, wat typerend is voor de syrah druif. Ik vermoed dat de wijn op hout is gelagerd, maar op het etiket staat dat niet vermeld. Ik meende dat aroma waar te nemen nog voor ik gewalst had. Verder kwam er nog wat kruidigheid door, maar vooral het aroma en de smaak van charcuterie, vleeswaren, was opvallend. Spek, carpaccio en parmaham. De term "maaltijdwijn" was hier letterlijk op z'n plek. Toch was deze wijn echt wel ver over zijn top heen. Geen enkele frisheid en fruitigheid en de iets te hoge zuurgraad bezorgde hem slechts de vierde stek in de syrah mini-proeverij.