20 juli 2023
Kapistoni Winery Asuretuli Shavi Qvevri 2020
Een voor mij nieuwe monocépage, de druif asuretuli shavi komt uit Georgië, regio Kartlië. Hij was onder het Sovjet regime bijna uitgestorven maar gelukkig herontdekt. Volgens de boeken geeft het lichte wijnen die jong gedronken moeten worden, vergelijkbaar met de druif gamay in een Cru du Beaujolais. In het glas licht nevelig, donker magenta tot licht paars van kleur, intensiteit 3 uit 5. Licht aromatisch, boers, rustiek, kruidig, eucalyptus, rozenbottel, zure kersen, rode bessen, laat 'm vooral even ademen. Karafferen hoeft niet maar de fles een uur van tevoren openen of flink walsen met je glas is wel noodzakelijk. Na ongeveer een kwartier in m'n glas breekt hij open. In de mond bijna beendroog, hoge zuren, strak, nauwelijks tannines, iets vegetaal, middellange afdronk. Geen hoge smaakintensiteit, wel geconcentreerd, vooral rode bessen, zure kersen, leer, eucalyptus, groene paprika. Het alcoholpercentage is slechts 12,5%, geen hout, rijping in ingegraven qvevri's. Verkrijgbaar via Andere Wijn.
Labels:
biowijn,
druif: asuretuli shavi,
land: georgië,
rood,
vin naturel