25 april 2020

Monemvasia Winery Agiorgitiko 2008

Oh, wat een impact heeft de temperatuur van een wijn toch op de beleving ervan. De kamer waarin ik m'n blogjes schrijf is onverwarmd, dat wil zeggen de verwarming staat uit. Het grootste gedeelte van het jaar kan het er dus flink koud zijn. Ideaal om wijn in te bewaren maar wanneer het op drinken aankomt zijn er maar enkele rode wijnen die gebaat zijn bij een graadje of veertien. De wijn van vandaag wilde toch echt alleen gedijen in een omgeving van een graad of twintig. Pas toen kwam hij los, goed los. Aanvankelijk kon het koude rode vocht me niet bekoren maar eenmaal opgewarmd werd ook ik warm van binnen. Gelukkig maar want de eerste review van een voor mij nieuwe monocépage, namelijk die van de agiorgitiko, mag bij voorkeur een positieve zijn. De vierde op rij en tevens laatste in die reeks. Nu even geen opsplitsing in kleur, geur en smaak maar meer een totaalplaatje. Rode bessen, aards, droog, fijne zuren, beetje "groen", sappig, elegant, aangenaam bittertje, lange afdronk. De website van de producent verklaart dat de wijn twaalf maanden opvoeding in nieuw eiken heeft genoten maar daarvan heb ik niets maar dan ook niets kunnen bespeuren. En dat voor een wijn uit het oogstjaar 2008! Het is vooral fruit wat de klok slaat. Zeer fraai geproduceerd en perfect in balans. En gevaarlijk doordrinkbaar, zeker wanneer geschonken op de juiste temperatuur dus. Alcohol is 13%, dit exemplaar werd door een vriendin voor me meegenomen toen ze op vakantie in Griekenland was.