01 maart 2019
Blaise-Lourdez Damery Champagne Réserve Brut Pur Meunier
De vierde monocépage-wijn op rij gemaakt van een pinot-druif. Oplopend in schilkleur heb ik ze geproefd; eerst de blanc, gevolgd door de gris, daarna de noir en afsluitend nu de meunier. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is de schilkleur toch net iets donkerder dan die van de noir. De pinot meunier is de minst bekende in het gebruikelijke druiven-trio waar men Champagne van maakt. De andere twee zijnde chardonnay en pinot noir. In het exemplaar van vandaag zit de meunier er echter solo in en ook nog eens als blanc de noir, wit sap van blauwe druiven dus. Bij het inschenken een felle mousse die niet lang aanhoudt, enkele bubbelkettingen houden stand in het glas. De kleur is redelijk intens goud-geel met een licht oranje gloed. Behoorlijk geurend, fris, anijs, groene appel, citroen en ook de hele winkel van de bakker komt weer voorbij: wit brood, toast, brioche. Intrigerend aroma, ik hou d'r van. In de mond een heel klein zoetje, verder droog, iets drogend op de tanden ook, hele fraaie zuren, iets romig mondgevoel maar toch meer strak dan filmend, klein bittertje, gemiddelde lengte van de afdronk. Gemiddeld intense smaken, limoen, citroen, anijs, munt, grapefruit. Ik vind het een heerlijke Champagne! Rechtstreeks af wijnboer.