01 juli 2016
Château Les Donats AOC Côtes de Bergerac La Coquille Moelleux 2011
Moelleux. Vertaald: 'zacht'. In combinatie met wijn heet het dan ook wel 'lichtzoet'. Normaal gesproken worden alle suikers tijdens de fermentatie omgezet in alcohol; de wijn is 'droog'. Wanneer je echter de vergisting voortijdig stopt, door bijvoorbeeld het snel terugkoelen van de most, blijft er 'restzoet' achter. Suiker van de druiven zelf. Alcoholpercentage van deze wijn is 12,5%, acht maanden heeft hij mogen rusten sur lies in roestvrij staal. In de neus rijpe tonen, honing, tropisch fruit, mango, ananas. In de mond best nog behoorlijk zoet maar dan komen daar opeens de zuren en een klein bittertje aan. Dit zorgt voor een goede balans en voldoende spanning. Smaken van lychee, honing, perzik, mango, ananas. Een genot om zo te drinken, heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld foie gras. Verkrijgbaar bij de Antwerpse wijnhandel Qualivino te Lier.
Labels:
druif: sémillon,
land: frankrijk,
wit,
zoet