25 februari 2014
Chevalier de Rauzan-Gassies AOC Margaux 2007
Ik word even grof in de mond nu. "Wat een teringlange afdronk!" Sorry hoor, dat moest even. Kent u dat gevoel? (© Dominee Gremdaat) Een wijn met zo'n lange afdronk dat je hem na een nacht slapen, 's ochtends douchen, tandenpoetsen inclusief spoelen met mondwater, ontbijt, lunch en tig kopjes koffie gedurende de werkdag, 's middags nog steeds proeft? Ik heb het vaker dat ik een wijn de volgende dag nog kan proeven maar na het ontbijt houdt het dan meestal toch wel op. Gisteren geopend en vanavond het laatste restje in m'n glas. De Chevalier de Rauzan-Gassies is de tweede wijn van Château Rauzan-Gassies, een deuxième Grand Cru Classé. Vanaf oogstjaar 2009 heet hij simpelweg alleen nog maar Gassies. Maar dit is verre van gatsie! Man, man, man, wat lekker. Een blend van cabernet sauvignon 65%, merlot 25%, petit verdot 5% en cabernet franc 5%. Alcohol is slechts 12,5%, twaalf maanden houtopvoeding in Frans eiken waarvan 50% tweedejaars en 50% derdejaars, medium getoast. Het nieuwe spul is natuurlijk voorbehouden aan de eerste wijn. In het glas helder bloedrood, lichtjes oranje in de rand. In de neus hout maar subtiel, tikje belegen, rijp zwart fruit. In de mond hoge zuren, gemiddelde tannines, het hout iets minder subtiel nu maar op dag twee beter in balans. Rijp zwart fruit, tabak, beetje rokerig, hoge smaakintensiteit. Een echte wild- en winterwijn maar ook zonder gerecht een feestje in de mond!
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood