12 januari 2013
Cantina di Santadi Latinia 2006
M'n eerste nieuwe druivenras van 2013: de nasco. Zij het dan niet als droge maar als zoete wijn. Voor wat betreft een begeleidende dis denk je dan in eerste instantie aan een zoet dessert maar ik besloot er eens een hoofdmaaltijd bij te verzinnen. Iets oriëntaals met uiteraard een zoetje. De wijn heeft enkele maanden houtopvoeding genoten in derdejaars Frans eiken, alcohol is 14%. In het glas diep amber-oranje tot rood. Geuren van abrikozenjam, sinaasappelschil, honing, perzik, vijgen en iets licht noterigs. Een vrij dikke stroperigheid, flink hoge zuren die het zoet in toom houden, verder komen de beschreven geuren ook allemaal in de smaak terug waarbij de abrikozenjam de boventoon voert. Het gerecht werd uiteindelijk gekruide kip-shoarma met witte rijst en sperziebonen in een zoete honing-teriyaki saus. Een gewaagde maar zeer geslaagde combinatie.
Labels:
druif: nasco,
land: italië,
wit,
zoet