18 januari 2013
Altos del Cuco DO Jumilla 2010 Monastrell
Mourvèdre wordt monastrell genoemd in Spanje. Eigenlijk moet ik het andersom zeggen: monastrell wordt mourvèdre genoemd in Frankrijk, want het blijkt een van origine Spaanse druif te zijn. Daar is hij ook het meest aangeplant, Frankrijk komt op de tweede plek. Vaak in een blend met grenache en syrah, de zogenaamde GSM-wijnen, maar door mij zeer gewaardeerd als mono-cépage. Alcohol is 13,5%. In het glas dieprood met een magenta randje. In de neus een beetje bosgrond, zondoorstoofd zwart fruit, pruim, zoete kers. In de mond vrij hoge zuren, een klein bittertje, komt wat alcoholisch over. Het is een ronde wijn, sappig, pruim, kers, tabak, ietwat peperig. Ook deze is weer een plezier om te drinken. Maaltijd niet verplicht, wanneer ik zeg 'ronde wijn', dan bedoel ik dat hij op zich vrij compleet is en lekker om gewoon sec te drinken.
Labels:
biowijn,
druif: mourvèdre,
land: spanje,
rood