Makro €7,85 alcoholpercentage 12,5% druivenras: gamay 100%. Brouilly: één van de 10 cru's van de Beaujolais. Het heeft verder niks van doen met een grand cru, premier cru of een cru bourgeois. De cru's in de beaujolais zijn wel van hogere kwaliteit dan de wijnen uit deze streek die zich geen cru mogen noemen, maar het is geen officiële kwalificatie. Ook zijn de wijnen uit deze cru's gebonden aan strenge regels voor wat betreft maximale rendementen en alcoholpercentages. En uiteraard mogen de wijnen van alleen de gamay druif worden gemaakt. De Beaujolais wijnen kunnen gekoeld worden gedronken. Ik had deze fles dan ook in de koelkast bewaard. Gelijk is het fruitige, maar toch ook best krachtige aroma duidelijk. De typische hardheid van de gamay druif, of misschien moet ik zeggen: wijnen die van deze druif worden gemaakt, is ook al in het aroma terug te vinden. Bij de eerste slok valt gelijk de volheid en vlezigheid op. Alsof je op deze wijn moet kauwen. Tannines zijn er vrijwel niet. Het fruitige karakter is evident, rood fruit. Deze Brouilly lijkt zelfs wel op een eetwijn. Na een hap pittig gekruide kip wordt de hardheid van de wijn minder. Bij het derde glas wordt de wijn zelfs lekker sappig.
En wat lezen we hier dan bij? Het wijnreisboek Beaujolais van de hand van Robert Leenaers. Opgepikt voor een schamele 99 eurocent bij het Boekenfestijn. Dit is als het ware een reizende boekenbeurs. Gigantische hallen worden afgehuurd om de enorme aantallen boeken die hier tegen zachte prijsjes worden verkocht, uit te stallen. Dit boek gaat speciaal over de Beaujolais en zal waarschijnlijk diegenen aanspreken die er geweest zijn en/of in wijn geïnteresseerd zijn, want het leest niet makkelijk. Een leek legt dit boek snel weer terzijde, maar iemand als ik neemt de informatie op als een spons en in gedachten reis ik met de auteur mee, op zijn route langs de dorpjes in dit gebied. Toegegeven: het boek is ietwat gedateerd, het stamt uit 2003, en misschien dat er in de tussentijd al het één en ander is gewijzigd, maar de sfeer die er in neergezet wordt, zal hopelijk nog steeds gevonden kunnen worden in de Beaujolais.