Een kort citaat uit het programmaboekje: "Het traject van wijngaard naar consument is kort. De meeste importeurs hebben zich gespecialiseerd in een land of een streek, waarin ze thuis zijn. Ze zijn allemaal anders, de passie en gedrevenheid is bij iedereen hetzelfde. Ideale wijnen voor wie voor een redelijke prijs een goede, typische wijn wil hebben." Einde citaat. Ik kan me daar helemaal in vinden. Vooral het stukje over passie en gedrevenheid. Hier staan mensen met liefde voor het vak. Allemaal stuk voor stuk voor de volle 100% achter hun product staand, zonder holle verkooppraatjes.
Uiteindelijk blijft het product, wijn, nog steeds een kwestie van smaak en dus staat men altijd nog lyrisch te zijn over iets, waarbij de ander zijn schouders ophaalt omdat het niet precies zijn smaak is, maar dat hou je altijd. Het was een mooie dag vandaag in Aalsmeerderbrug, het zonnetje verschool zich achter een mooi diffuus wolkendek, af en toe brak ze er even doorheen, maar zomers zou het nooit worden. Het speelde zich allemaal binnen af, in Showkas De Arendshoeve. Een locatie die voor vele doeleinden geschikt blijkt. Zo ook voor deze proeverij. Een flinke schuur buiten herbergde de enorme airconditioning, die ervoor zorgde dat binnen de temperatuur constant en niet te hoog bleef. Meer dan 600 wijnen waren er aanwezig, maar het was echt ondoenlijk om deze allemaal te proeven. Op ongeveer driekwart van de verstreken tijd, besloot ik om het rondje wit af te sluiten en over te gaan op rood, maar daarvan heb ik slechts nog 5% van het totale aanbod kunnen proeven. Het was gewoon echt veel! In totaal heb ik 54 wijnen geproefd waarvan 39 witte, 2 rosé en 13 rode wijnen. Je moet je ook niet laten verleiden om bij elke wijn het verhaal erbij aan te horen, hoe leuk dat ook is, maar het houdt enorm op. Als je puur voor het proeven komt, moet je oogkleppen op, en oordoppen in hebben. Ik vind het zelf veel te leuk en interessant, al die verhalen.
Heerlijk, die passie wanneer de importeurs vertellen over hun product. Toch, teruglezend in het programmaboekje, waar alle importeurs met hun wijnen prachtig in gedocumenteerd staan, zie ik met weemoed hoeveel stands ik niet heb kunnen bezoeken door gebrek aan tijd. Neemt niet weg dat ik toch weer veel heb kunnen proeven en er af en toe weer pareltjes tussen zaten. Als positieve uitschieters moet ik even de Torna do Pizarro Tinto Vinho Regional Duriense 2008 noemen van importeur Delícias de Portugal, waarbij de verrassende geur en smaak van laurier evident was, alsmede de wijnen van La Vie Le Vin, wier uitzonderlijke wijnen op een hoog niveau staan. Ik zou willen dat ik er nog meer kon noemen, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik helaas veel heb moeten overslaan. Wat ik niet heb overgeslagen was de talk&taste sessie met wijnproducent Philippe Gimel, op uitnodiging van Rhône Value Wines. Als je dacht dat het de bedoeling was dat jezelf ook nog mocht "talken" kwam je bedrogen uit; het was eerder een listen&taste sessie, want zodra de "aan-knop" bij deze man was gevonden, kon je hem niet meer uitzetten. Heerlijk, wat een verhaal! Niet alleen over het hoe en waarom van het wijnmaken, maar ook zijn compleet levensverhaal werd je uit de doeken gedaan.
Hoe hij begon als apotheker tot zijn eerste oogstwijn die gelijk 91 Parker-punten mocht ontvangen! Hij hoefde gelijk niets meer te spenderen aan marketing of reclame; vanaf dat moment wérd hij gevonden door iedereen en momenteel exporteert hij naar 17 landen. Ook een prachtig verhaal over hoe hij precies het mooiste stukje wijngaard kon kopen aan de noordzijde van de Mont Ventoux; zijn filosofie over het wijnmaken; zijn aversie jegens houtopvoeding en gekunstel met wijn. Anderhalf uur is hij aan het woord geweest, en geen moment heb ik me verveeld. Hangen aan zijn lippen deed ik. En zijn wijnen? Pareltjes waarbij woorden tekort schieten. Deze moeten niet beschreven worden, deze moeten worden gedronken!