24 november 2019
#CarménèreDay Bodega Volcanes de Chile DO Rapel Valley Carménère 2017
En weer is er een dag waarop een druif wereldwijd bejubeld mag worden. Iedere 24 november is voortaan de beurt aan carménère op #CarmenereDay. De schrijfwijze van deze druif varieert van land tot land, van regio tot regio, van etiket tot etiket. Wel een accent aigu, geen accent aigu, wel een accent grave, geen accent grave. Wanneer ik de "Druifbijbel" Wine Grapes aanhoud is het "carmenère". Om vervolgens tot m'n zonde van deze blogpost aan te komen: ik heb geen 100% carmenère in m'n glas. Het is 85% en de rest is aangevuld met cabernet sauvignon. In de "Nieuwe Wereld" mag je de naam van een druif solo en pontificaal op het etiket zetten wanneer er minimaal 85% van in de wijn zit. Ik had echter geen echte monocépage meer op voorraad. Fel paars gekleurd in het glas, intensiteit 3 uit 5. Veel fruit in de neus, rijp, zwoel, zwart fruit, kersen vooral, wat framboos, klein hintje perendrups. Voor een Chileense wijn nog behoorlijk droog, voldoende zuren, tannines 2 uit 5, tikje drogend, lekker klein bittertje, gemiddelde afdronk. Hoge smaakintensiteit, rijpe zwarte kersen, cederhout, licht rokerig, zwarte peper, heel licht aards toontje in de finale. Ik vind het een goed geslaagde wijn en niet zo overdreven commercieel, mooie balans. Alcohol is 13,5%, acht tot negen maanden rijping in een mix van Frans en Amerikaans eikenhout, verkrijgbaar bij onder meer De Proeftafel te Zeist.
Labels:
blend,
land: chili,
rood