05 februari 2016
Gerard Villet AOC Arbois Cépage Poulsard 2010
En opeens heb ik zin in een Jura wijn. Ik check de voorraad. Oei, de spoeling wordt dun. Nog één rode en één gele wijn. Gele wijn? Ja: vin jaune. Die ga ik nog even niet aanbreken, het wordt dus de rode. Van de lokale poulsard druif, geen hout, wel bio, alcohol is 12,5%. Oranjerood gekleurd, intensiteit 1 uit 5. In het glas helder, onderin de fles flink wat droesem. Meteen na het openen ruik ik even wat Velpon, na twee seconden komt dat niet meer terug. Dan blijft er voornamelijk rood fruit in het aroma over, tevens de associatie met de geur van een zomerse regenbui en een frisse salade. Intrigerend. In de mond rood fruit, knisperend vers rood fruit. Opmerkelijk fris voor een wijn uit 2010 die je eigenlijk in zijn jeugd moet drinken. De tannines zijn afgerond maar wel iets drogend, hoge zuren, een lekker bittertje, tonen van thee en licht aards in de afdronk. Wat zijn wijnen uit de Jura toch intens spannend!
Labels:
biowijn,
druif: poulsard,
jura,
land: frankrijk,
rood