Een nieuw jaar. Wijn-Blog gaat nog even door op dezelfde voet als op de laatste dag van 2015 en trekt gewoon weer een fles champagne open. Laten we 2016 maar eens goed beginnen! De voornaam Max is in 2015 vaak gevallen, Verstappen van achteren; Formule 1. Laten we hopen dat hij in 2016 nog meer van zich kan doen laten spreken in positieve zin. De achternaam van de Max van vandaag is echter Cochut, zijn champagne maakt hij in de gemeente Tauxières-Mutry. Eén van de in totaal 41 gemeenten met de 'Premier Cru' status. Max Cochut is een zogenaamde RM, een Récoltant-Manipulant. Hij maakt zelf champagne van eigen druiven in zijn eigen kelder. Anders dus dan grote bekende wijnhuizen die veelal druiven opkopen van allerlei verschillende wijnboeren. Die kunnen overigens nog steeds van diezelfde Max Cochut zijn want wat er bij hem overblijft verkoopt hij aan huizen als Heidsieck, Veuve Clicquot en Moët & Chandon. Alcohol is 12%, gebruikte druivenrassen 66% pinot noir en de rest chardonnay. Een vrij intens goud-gele kleur in het glas met een wat oranje gloed, fijne mousse, dunne slierten bubbels. In de neus heel duidelijk wat langer gerijpt dan degene die ik gisteren proefde. Veel meer de geur van de autolyse, de afgestorven gistcellen. Hoe ruikt dat dan? Alsof je bij de bakker staat. Heerlijke tonen van wit brood, tosti, brioche, vers afgebakken broodjes. In de mond mooie zuren, niet te strak, droog, vol van smaak, romig, limoenig bittertje. Dit is echt mijn stijl sprankelwijn, zoals ik hem het liefst heb. En voor een champagne absoluut heel betaalbaar, aanrader, nummer één op het ereschavot. Verkrijgbaar bij Brederode Wijnkopers, via een klik op onderstaande banner kom je op de site.
01 januari 2016
Max Cochut Champagne Réserve Premier Cru Brut
Labels:
aanrader,
blend,
champagne,
land: frankrijk,
sprankel