Ik rubriceer deze wijn als 'Sherry' maar officieel is het helemaal geen Sherry. De pedro ximenez druiven, kortweg PX, komen namelijk niet van wijngaarden uit het gebied Jerez (Xérès, Sherry). Ze komen uit de DO Montilla-Moriles en ondanks dat hij op dezelfde manier wordt gevinifieerd en opgevoed, volgens het solera-systeem, is de naam Sherry voorbehouden aan wijnen uit die ene regio. Hetzelfde als de bubbels die niet uit Champagne komen, die mogen ook geen champagne heten. Maar op deze manier kan ik met één muisklik hetzelfde type wijn bij elkaar verzamelen. Alcohol is 15%, twee jaar opvoeding in het solera-systeem van Amerikaans eiken. Pedro ximenez kennen velen als zoete dessertwijn, donkerbruin van kleur, deze wijn is echter kurkdroog en licht van kleur. Licht goud-geel met een groen hintje. In de neus gematigd oxidatief, notig en ik ruik de hoge zuren al. Die komen inderdaad gelijk je mond binnen bij de eerste slok, later trekken ze nog eens even flink na, een bittertje, droog, notig, drogend, vol in de mond, strak maar toch ook filmend, ziltig, zuiver. Ik heb verschillende hapjes om wijn-spijs combi's uit te proberen. Met serrano-ham wordt de wijn wat bitterder en ook lijkt hij wat scherper en strakker te worden, geen succes. Ongezouten pinda's gaan wonderbaarlijk goed, het notige karakter van de wijn wordt nog eens benadrukt. Het best werkt echter de maatjesharing (zonder uitjes uiteraard). Een klassieke combinatie met Sherry en (dus) ook met deze wijn. De wijn wordt iets milder en filmender, het ziltige aspect in de wijn wordt opgehaald. Probeer het maar eens, de fles staand bewaren (niet te lang) en vooral goed koelen voor gebruik, onder de tien graden. Verkrijgbaar bij de Ekoplaza.