Behalve champagne staat ook prosecco als aperitief op de wijnkaart van menig restaurant. Ruwweg voor de helft of een derde van de prijs van de champagne en gelukkig gewoon per glas te bestellen. Zo af en toe kom je een prosecco tegen die op de keper beschouwd van goede kwaliteit is en heel smakelijk bovendien. Groot onderscheid tussen prosecco's onderling zit 'm onder meer in 'frizzante' en 'spumante'. Spumante prosecco ondergaat een tweede gisting, hetzij op fles (net als bij champagne echter korter) dan wel in een roestvrijstalen tank, waardoor de bubbels ontstaan terwijl bij frizzante met ingespoten koolzuurgas wordt gewerkt en een lagere atmosferische druk. De vinificatie, rijpingstijd en de complexiteit van de gebruikte druivenrassen bij champagne en de blend-opties ervan zorgen grotendeels voor het enorme verschil met de bubbelwijn gemaakt van de glera- of prosecco-druif. Vandaag had ik echter een mooi exemplaar in m'n glas. Opvallend is dat deze een tweede gisting op fles heeft ondergaan. Iets dat je eerder bij een Prosecco DOCG verwacht, niet bij een DOC. Alcohol is 11%. Bij het inschenken een korte, heftige mousse, middelgrote bubbels. Geuren van groene appel en een hintje nat witbrood. In de mond een intense bubbel, hoge zuren, niet kurkdroog, een klein minizoetje, fris en verfrissend, limoen, citroen, groene appel en een klein beetje peer. Een erg mooi exemplaar. Verkrijgbaar bij Wine In Black.