30 november 2012

Cono Sur DO Valle Central 'Bicicleta' Sauvignon Blanc 2012

Alcohol is 12,8%. Heel licht goud-geel in het glas. Het aroma van sauvignon blanc wordt vaak beschreven met buxus. Sommigen weigeren pertinent het woord 'kattenpis' te gebruiken omdat dat een negatieve lading zou hebben. Ik liep eens een supermarkt in waar men spontaan het idee had opgevat om kleine buxusboompjes te gaan verkopen. Niet alleen ik, maar meerdere klanten hadden het idee dat katten de winkel hadden ondergezeken, zoals van hun gezichten was af te lezen. Toen ik de boompjes ontwaarde begreep ik pas waarom men de buxus als wijnomschrijving gebruikt in plaats van kattenpis: het ruikt precies hetzelfde. Maar om nu te zeggen dat elke Sauvignon Blanc wijn dit aroma heeft gaat niet op. Zo ook bij deze van Cono Sur. Ik ruik zoet, wit fruit. Peer, meloen, perzik, mango, lychee. Een hele prettige neus. In de mond mooie hoge zuren, even was ik bang voor een wat mollige smaak, maar dat valt gelukkig mee. Er zit ook nog een klein bittertje in. Het tropische fruit zit ook in de smaak, vooral de lychee komt duidelijk naar voren. Tevens zit er nog iets groens in, iets vegetaals. Het is een erg prettige, ronde wijn met een hoge doordrinkfactor. Hij is te koop voor €5,99 bij de MITRA.

29 november 2012

Weingut Daniel Rheingau Pinot Noir trocken 2011

Ik heb weer eens zin in een Pinot Noir, Spätburgunder op z'n Duits, want uit Duitsland komt dit exemplaar. Alcohol is 13,5% en volgens de site van 'das Weingut' heeft hij meerdere maanden in barriques gelegen. In het glas een heldere, hele lichte rode kleur, intensiteit voor rood zou ik bijna een 1 op een schaal van 5 willen geven. Het eerste dat mijn neus bereikt zijn de aardbeitjes, fantastisch! Pinot Noir zonder aardbei is als bier zonder schuim. Een lichte kruidigheid, een piepklein stalletje. In de mond een mini-zoetje in de aanzet, mooie zuren, een onmisbaar bitter, tannines 1 op een schaal van 5, het hout nog net in de afdronk te proeven. Fris, licht, spannend, prikkelend. Aardbei, grapefruit, bloedsinaasappel, drop. Hele typerende Spätburgunder, vooral dat bittertje maakt hem helemaal Duits. Als je van stevige, dikke wijnen houdt; deze links laten liggen. Dit is nu niet wat je noemt een typische kerstwijn. Lekker bewaren totdat het weer zomer wordt, licht koelen, genieten. Verkrijgbaar bij Wine in Black.

28 november 2012

Marqués de Cáceres DO Rías Baixas 'Deusa Nai' Albariño 2011

Na rood, nu wit van Marqués de Cáceres. Het druivenras albariño komt voornamelijk voor in de regio Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. De DO Rías Baixas ligt dan weer in het zuiden van deze regio, tegen de Portugese grens aan. In Portugal komt deze druif ook veel voor en heet daar alvarinho. Alcohol is 12%. In het glas helder strogeel, kleurintensiteit 2 op een schaal van 5. In de neus wat vettig, boter, zonnebloemolie. In de mond fris en strak, hoge zuren, een klein tinteltje rond de tong, een bittertje. Toch ook nog een klein beetje vettig, droog en drogend. Ik proef de bitters van witlof en grapefruit, een botervetje, citroenzuur. Alleen zoet, zout en umami ontbreken nog, alhoewel, een klein beetje ziltigheid zit er ook nog wel in. Ongetwijfeld uitstekend in combinatie met alles wat in de oceaan zwemt, kruipt, glibbert of op een andere manier daar zijn tijd zit te verdoen. Ga 'ns effe lekker op een bord zitten ofzo! En dan deze Albariño in je glas... volgens mij een 'match made in heaven'. Voor €10,49 te koop bij de PLUS Wijnkelder.

27 november 2012

Marqués de Cáceres DOCa Rioja Crianza 2008

Vandaag een Rioja Crianza verkrijgbaar bij de PLUS supermarkt voor € 8,94. Tempranillo 85% en de overige 15% bestaat uit garnacha en graciano, alcohol is 13% en hij heeft 12 maanden in hout gerust. In het glas helder rood tot magenta, gemiddelde kleurdiepte. In de neus eigenlijk nog heel erg fruitig. Rood fruit, zwart fruit, kruidig. Fris en fruitig in de mond, van de houtopvoeding merk ik nauwelijks iets, alleen in de afdronk komt dit een beetje naar voren. Pruimen, kersen, bramen, bessen. Mooie zuren, kruidigheid, beetje dropperig ook. Je kunt hem nu al drinken maar ik zou hem nog een aantal jaartjes bewaren. Ook te bestellen bij Wijnen van PLUS.

26 november 2012

Château de Cathalogne Bordeaux 2009

Ik had zin in een Bordeaux, dacht ik. Maar ja, de één is de ander natuurlijk niet. Vandaag een blend van alleen merlot en cabernet sauvignon, alcohol is 13,5%. Een klassieke Bordeaux inclusief opvoeding in hout. Hiervan is in de neus alvast niets te merken. In het glas is hij helder granaat- tot Bordeauxrood, hoe kan het ook anders, kleurdiepte 4 op een schaal van 5. Ik ruik veel rood fruit, een klein beetje zwart fruit ook, cassis, hij is licht kruidig, een beetje animaal, leer. In de mond is hij fris, een beetje rauw en groen nog, het hout lijkt flink getoast te zijn en het geeft wat kokos- en vanillesmaak af. Tannines 3 op een schaal van 5, een flink bitter, goede zuren, droog. Het rode en zwarte fruit alsmede de leertoon zijn te proeven maar de elementen staan allemaal los van elkaar, de wijn is nog geen geheel. Hij heeft zeker baat bij nog minimaal vijf jaar opleg. Op dit moment belooft de neus meer dan de smaak kan waarmaken, maar de potentie is er.

25 november 2012

Pampas del Sur Vineyard's Expression Viognier 2011

Ik zeg altijd dat de viognier mijn favoriete witte druif is en tot op heden is dat ook nog steeds zo, maar eigenlijk gebaseerd op slechts één enkele, hele goede ervaring. De wijn die ik toen beschreef had ik gekocht in Frankrijk op vakantie. Zuinig als ik ben, om niet te zeggen gierig, nam ik maar één extra fles mee naar Nederland. Tot op heden heb ik deze wijn niet meer kunnen vinden en alle andere Viogniers die ik heb geproefd, strijden tegen deze benchmark en bijten vooralsnog allemaal in het stof. Vandaag probeer ik er eentje uit Argentinië. Alcohol is 13,5%. In het glas heel licht geel met een klein groen randje. Een volvette neus, kruidig, fris- en fruitigheid blijven wat achter. In de mond ook vettig, filmend, wel hoge zuren, lichte tinteling rond de tong. Hij is inderdaad heel kruidig, het karakteristieke tropische fruit mis ik. Geen perzik, abrikoos, wel zonnebloempitten, boterbloem, klein beetje lychee en that's it. Hij blijft wel redelijk lang in m'n mondholte hangen maar hij drinkt niet lekker weg. Jammer, ik blijf doorzoeken.

24 november 2012

Hacienda Villarta DO Méntrida 'Besanas' Reserva 2006

Een blend van tempranillo, syrah, cabernet sauvignon en petit verdot. Met uitzondering van de tempranillo niet echt een typisch Spaanse samenstelling, vooral de petit verdot is een beetje vreemde eend in de bijt. Alcohol is 13,5% en hij heeft een opvoeding genoten van 24 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout. Ik heb een periode gehad dat ik als een Don Quichot heb gestreden tegen wijn in hout, of hout in wijn in sommige gevallen, maar ik ben daar nu iets genuanceerder over. Sterker nog, ik zit nu in een periode dat ik bijvoorbeeld mijn Rioja's alleen nog maar als 'gran reserva' wil hebben. Minimaal twee jaar hout dus, net als deze 'Besanas'. In het glas helder robijnrood met een kleurdiepte van 3 op een schaal van 5. Wat ruik ik? Hout natuurlijk, maar niet storend, genuanceerd, samen met iets floraals, iets belegens en een fris stophoestje. Een dag wachten en het rode fruit van bessen, bramen en kersen komt er ook doorheen. In de mond droog, beetje drogend ook, ontzettend fris en elegant, tannines 2 op een schaal van 5, lekker hoge zuren, klein zoetje. Smaken van vanille, rood fruit. Beetje belegen maar niet complex, goede lange afdronk. We hadden dinergasten dus de fles ging tot op de laatste druppel leeg maar dat zou me in m'n eentje ook nog wel zijn gelukt en met plezier. Het gerecht bestond uit courgette, champignons, rode ui, paprika en cherrytomaatjes uit de oven, in de 'tajine' gestoomde rode krieltjes en gegrilde schouderkarbonades. Het was erg lekker en nog belangrijker: reuze gezellig. De Besanas kwam van Wine in Black.

23 november 2012

Wijnbedrijvigheid: Wine in Black


(advertorial)

Nee, niet Men In Black... Wine in Black. Een van oorsprong Duitse webwinkel met een snel roulerend aanbod van topwijnen. Op de homepage staan de actiewijnen die vaak niet langer dan een week verkrijgbaar zijn. Er is ook een pagina 'ontdekkingen' en 'bestsellers'. Daar staan zeg maar de langlopers, maar ook hier geldt: op is op. Je moet overigens eerst een account aanmaken om dat aanbod te kunnen bekijken, dat doen ze slim. In het kort wat ze over zichzelf te vertellen hebben en hun filosofie:

Wine in Black is ontstaan uit passie voor echt goede wijn en in de overtuiging dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Wie kent dat niet? U staat voor een enorm assortiment van 100, 200 of zelfs 500 wijnen en heeft te veel tijd nodig om de echte highlights te ontdekken. Dat kan ook anders: Wine in Black is een exclusieve online shop, die voor haar leden wekelijks een steeds wisselend aanbod aan de mooiste wijnen maakt. Ons ervaren wijnteam concentreert zich daarbij uitsluitend op premium wijnen, die altijd tot de beste categorie behoren. Door de geringe aantallen die van deze wijnen beschikbaar zijn, is er een snelle wisseling in het assortiment, waardoor u geleidelijk de fantastische verscheidenheid aan wijn kunt ontdekken. Een voortdurend nieuw assortiment heeft nog een voordeel: het is aanzienlijk gunstiger, omdat hoge opslagkosten, ingewikkeld beheer van voorraad en nog veel meer zaken wegvallen. Het prijsvoordeel dat op deze manier ontstaat, geven wij natuurlijk direct door aan u!

Assortiment

Iedere wijn in ons aanbod kenmerkt zich als uniek, omdat Wine in Black in plaats van een onnodig groot assortiment een geconcentreerde reeks wijnen aanbiedt.

Verscheidenheid

Klassieke Champagne, een vernuftige Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, een Riesling uit de Moezelstreek, een Super Tuscan uit Italië, een hoge kwaliteit Bordeaux of een Spaanse ontdekking… Wine in Black staat voor verleidelijke verscheidenheid alom.

Prijs

Snel, flexibel, een wisselend assortiment, fijne structuren en vooral veel wijn-know-how, zijn de ingrediënten voor de actieprijzen bij Wine in Black. Onze Inkoopmanager, die intern "Het Truffelvarken" genoemd wordt, heeft een neus voor alle premium wijnen die voor een goede prijs op de markt te krijgen zijn. En zijn gunstige inkoop, is uw gunstige prijs.

Kwaliteit

Elke wijn die in het assortiment van Wine in Black opgenomen wordt, ondergaat een strenge selectie, wordt geproefd, beoordeeld en gekwalificeerd. Wij werken daarnaast uitsluitend met bekende producenten of spannende nieuwkomers in de wijnwereld. Uiteraard houden wij ook altijd de internationale wijnpers in de gaten, om geen hooggewaardeerde wijnen te missen.

De spelregels van Wine in Black

De aanbiedingen zijn altijd tijdelijk, snel bestellen is daarom aan te raden. Door onze gelimiteerde voorraad, zijn alle wijnen beperkt tegen de actieprijs verkrijgbaar. Op = op! Iedere nieuwe klant registreert zich gratis met een e-mailadres, vaste klanten loggen in. Zo kunnen wij een optimale service waarborgen.

En waarom heten we Wine in Black?

Heel eenvoudig: zwart symboliseert alles wat premium wijn ook doet. Zwart is elegant en exclusief, diep en mysterieus, maar staat ook voor dynamiek en eenduidigheid en straalt altijd een stuk luxe en tijdloze schoonheid uit. Een Engelse naam is bovendien optimaal voor het contact met internationale wijngoederen. Aangezien de wijnboeren en de wijnproducenten van onze premium wijnen op alle vijf de continenten van de wereld vertegenwoordigd zijn, worden beide elementen in de naam samengevat: Wine in Black – Online. Premium. Wine.

22 november 2012

Kopke 2005 LBV Port

Ik had weer eens zin in een lekker Portje. Port spugen we niet, die slikken we door, vandaar dat ik hem op vrijdagavond open. Weekend voor de boeg en lekker uitslapen op zaterdag. Alcohol is 20%, gebruikte druivenrassen niet vermeld. In het glas een diepe granaatrode kleur, niet helemaal helder, een klein beetje droesem zakt langzaam naar de bodem, de kleurdiepte is maximaal, 5 op een schaal van 5. Droog in de neus, rumrozijnen, krenten, pruimen, tutti-frutti, het hele scala aan zondoorstoofde en gedroogde vruchten komt weer voorbij. Zoet in de mond, maar ook een hoge zuurgraad is aanwezig waardoor er balans is. De houtopvoeding is licht merkbaar, voor de rest proef ik wat ik ruik. Branderig op de tong en tandvlees en na een glaasje of vier komt er wel wat hoofdpijn opzetten, maar dat zal vast niet aan de inhoud van de fles liggen.

21 november 2012

Cono Sur DO Valle Central 'Bicicleta' Pinot Noir 2011

Cono Sur heeft een grote range Pinot Noir's bij de Mitra, deze 'Bicicleta' kost daar € 7,29. De oogst geschiedde voor 90% met de hand, 40% heeft houtopvoeding genoten, alcohol is 13,5%. Tot zover de cijfertjes. Als Pinot Noir-fan, met name van die uit de Bourgogne, ben ik altijd benieuwd en tegelijkertijd een beetje huiverig om er eentje uit de Nieuwe Wereld te proberen. Bang dat ze er zoveel in de kelder mee uitspoken dat de karakteristieken van de druif niet meer zijn te proeven. Qua kleur is er in ieder geval niets mis mee, helder fel rood, kleurintensiteit 2 op een schaal van 5. Een lichte stalgeur, altijd goed, de houtopvoeding toch ook al merkbaar. In de mond licht, zacht, fris, fruitig, lekkere zuren. Smaken van vanille van het hout, aardbei, bloedsinaasappel, kers, braam. Een hoge smaakconcentratie, ik verwacht eigenlijk niet anders uit Chili, afdronk is ook redelijk lang te noemen. Absoluut onvergelijkbaar met Bourgogne natuurlijk, maar hij lijkt ook niet op Duits of Nieuw Zeelands, twee van m'n andere 'stijl-benchmarks'. Deze heeft zijn eigen stijl en die bevalt me best.

20 november 2012

Barton & Guestier AOC Bordeaux Passeport 2011

Vandaag een Bordeaux-wijn die zowel bij de JUMBO als de C1000 verkrijgbaar is. Het openen van een top-Bordeaux met oogstjaar 2011 is natuurlijk kindermoord maar degene die verkocht worden in het supermarkt-segment zullen ongetwijfeld al op dronk zijn. Niet dat die qua smaak niet top zouden kunnen zijn, maar het bedoelde onderscheid zit hem in het prijskaartje, voor deze betaal je slechts € 5,99. Een blend van merlot en cabernet sauvignon, mixverhouding niet vermeld, alcohol is 13,5%. Houtopvoeding vond plaats in Frans en Amerikaans eiken. In het glas een dieprode kleur met een kleine magenta rand. Op de stille spiegel is de houtopvoeding merkbaar, een redelijk zware toasting als ik het rokerige aroma mag geloven. Walsen met het glas zorgt voor versmelting met de wijn van die geur. Wat dan overblijft is voornamelijk kruidig, maar ook zwart fruit komt naar boven. Fris in de mond, voldoende zuren, mini-zoetje in de aanzet, heel klein bittertje in de afdronk. Tussen die aanzet en afdronk zit naast vanille van het hout ook enorm veel zondoorstoofd zwart fruit, bramen, pruimen, kersen. Was 2011 dan zo'n goed jaar in de Bordeaux? Effe Googelen... een uitzonderlijk jaar. Eén van de vroegste oogstjaren ooit terwijl de groeicyclus langer dan gebruikelijk was, zeer droog, de zomer viel eigenlijk in het voorjaar, juni was deels uitzonderlijk heet, juli en augustus waren lokaal zeer nat. De kwaliteit van de wijn ligt dus grotendeels aan de locatie en/of de kunde van de wijnmaker. Als niet-Bordeaux-liefhebber kan ik deze enorm waarderen. Hij is toegankelijk, zonder simpel te zijn. Hij is zeer goed in balans, fruitig, kruidig, blijft lang in je mondholte hangen. Bewaarpotentieel? Wellicht... maar doe geen moeite. Hij is prima op dronk nu. Als begeleider van boerenkool met worst uitstekend geschikt.

19 november 2012

Chauvenet-Chopin AOC Nuits-Saint-Georges 2008

Vaak komt bij een goede rode Bourgogne het aroma en de smaak van truffel bij een geopende fles na een uurtje opzetten, bij deze kwam het gelijk. Of de link 'truffel-goede Bourgogne' altijd opgaat weet ik niet, ik wil het graag geloven. Eigenlijk maakt mij dat helemaal niets uit, de combinatie is voor mij winnend. Vandaag heb ik er weer zo eentje. Verkrijgbaar bij Bourgogne Exclusive. Alcohol is 13%. Ik vermoed houtopvoeding, een licht getoast rokerig geurtje op de stille spiegel is mijn aanwijzing. In het glas een heldere rode kleur met een licht magenta randje. Truffel is dus de eerste geur die mijn neusgaten bereikt, daarna komt kers, aardbei en een heel klein beetje kokos. In de mond vallen de redelijk aanwezige tannines op, 3 op een schaal van 5. Mooie zuren, fruitig, fris, aardbei, aards. Hij is erg elegant, niet bijzonder complex maar dat kan nog komen. Hij heeft een bewaarpotentieel van nog tenminste 10 jaar. Hij is nu al mooi maar zal mooier worden. Ja sorry Onno, ik kan het niet laten om het woord 'mooi' te gebruiken, soms is het gewoon gepast.

18 november 2012

Croix-Milhas AOC Banyuls

Zeker is het dat de grenache noir in deze blend zit, dat staat nu eenmaal in de voorschriften van de AOC Banyuls. Voor wat betreft de overige druivenrassen brengt het etiket geen duidelijkheid en de site staat op blank. Andere mogelijke kandidaten zijn de grenache gris, grenache blanc, carignan, macabeo en de malvasia, malvoisie genoemd in Frankrijk. Alcohol is 16%. Het is een versterkte wijn, dus nog voordat de druiven volledig zijn vergist wordt er alcohol toegevoegd om het vergistingsproces te stoppen. Hierdoor blijven er restsuikers achter waardoor de wijn zoet smaakt. Vervolgens rijpt de wijn vaak in hele grote flessen, bonbonnes genaamd, in de buitenlucht, in dit geval echter in grote eikenhouten foeders, maar liefst vier jaar lang. Een heldere maar diep donkerrode kleur in het glas. Geuren van krenten, zondoorstoofde zwarte pruim, tutti-frutti, pruimenjam, klein beetje noterig en licht oxidatief. Idem dito in de smaak, niets aan toe te voegen. Nauwelijks tannines, flink hoog in de zuren net als in het zoet maar met elkaar goed in balans. Op een High Tea met deze Banyuls in plaats van thee, een perfecte combinatie met chocolade-brownies. Lekker hoor!

17 november 2012

André Vonnier AOP Beaujolais-Villages Nouveau 2012

Via Twitter #bojo werden vandaag enkele Beaujolais Nouveau's aan de tand gevoeld. Ik had op de derde donderdag in november, de 'release'-datum van deze wijn, al een exemplaar geproefd en deze tweede had ik voor vandaag bewaard. Drie primeurwijnen op rij; misschien dat ik na vandaag voorgoed genezen ben. Alcohol is 12,5%. In het glas... tja, moet ik het nog zeggen? Fel magenta tot paars van kleur natuurlijk. In de neus is verrassend genoeg eerst een speculaasgeur die me tegemoet komt. Geen banaan, perendrups en framboos. Ook na intensief walsen blijft eigenlijk alleen die speculaas in het glas hangen. In de mond zijn ze daar dan toch: perendrups als eerste, gevolgd door banaan en framboos. De speculaas komt nu zelfs pas als laatste nog even kijken. M'n hele mond wordt weer gevuld en daar blijft alles hangen, de afdronk is echter dun en kort. Zuren zijn iets te hoog, er is geen balans. Geen tinteltje dit keer, klein beetje tannines, 1 op een schaal van 5. Primeurwijn: ik denk dat ik volgend jaar maar een keertje oversla...

16 november 2012

Jean de Moulinsart AOP Côtes-du-Rhône Primeur 2012

Ik had er geen flauw benul van dat men in de Rhône ook aan primeurwijn doet, totdat ik deze tegenkwam. Een blend van traditionele Rhône-druiven, grenache, syrah, mourvèdre en carignan, alcohol is 13%. Helder fel magenta in het glas, kleurintensiteit 2 op een schaal van 5. De neus lijkt in eerste instantie in niets af te wijken van die van de Beaujolais Nouveau: banaan, kruidkoek, perendrups, framboos. Zacht, fris en licht in de mond, heel klein tinteltje rond de tong, lekkere hoge zuren. De smaken van voornamelijk perendrups, framboos en een klein beetje speculaas. Heel licht kruidig en hij is goed mondvullend. De smaak blijft in je hele mond hangen, is niet meteen vervlogen en ook de afdronk is nog best lang te noemen. Geen complexiteit, uiteraard zou ik bijna willen zeggen. Daar draait het bij primeurwijnen ook helemaal niet om. Makkelijk, fris, fruitig.

15 november 2012

Mommessin AOC Beaujolais-Villages Nouveau 2012

Hij is er weer! Beaujolais #NouveauDay vandaag. Net als vorig jaar doe ik daar lekker aan mee. Dit keer van Mommessin uit fles met schroefdop. Alcohol is 12,5%, druivenras is uiteraard de gamay en vinificatiemethode is uiteraard de macération carbonique. Wat dat brengt? In ieder geval een magenta gekleurd glas... niet het glas zelf, maar de wijn. Helder en een lage kleurintensiteit, 2 op een schaal van 5, ook weer een mini-bubbeltje langs de randjes van het glas. Deze heeft een wat ingetogen neus, banaan, perendrups, framboos en kruidkoek (ook weer uiteraard), maar het spat niet zo het glas uit als bij de Bardolino Novello van 1 november. Bij deze Beaujolais zit ook nog een klein kruidje in het aroma. Licht gekoeld, heel klein tinteltje rond de tong, wat stalig in de mond, de Bardolino was wat ronder, deze is iets harder maar wel geheel volgens verwachting. Perendrups en framboos in de smaak, tannines 2 op een schaal van 5, tikje drogend, hoge zuren, klein bittertje in de afdronk. Die afdronk is overigens nog verrassend lang en kruidig en een uurtje later komt er zelfs een aards truffeltje bij, lekker hoor! Hij is wat complexer dan de Bardolino en zeker veel spannender. Ik krijg zin in een lekker stukje kaas erbij, brie ofzo. Nom nom nom...

14 november 2012

Les Clos de Paulilles AOP Collioure 2011 rosé


Het wijndomein 'Les Clos de Paulilles' ligt pal aan de D914, een enorme kronkelweg van Argelès-sur-Mer naar Banyuls-sur-Mer met prachtige zichten op de Middellandse Zee. Onder het hele smalle spoortunneltje door, oppassen voor tegemoetkomend verkeer, en gelijk rechts afslaan de parkeerplaats op. Een paar honderd meter afdalen en je komt terecht op een schitterend strand in een baai. Hier vlakbij staat het door wijngaarden omgeven karakteristieke gebouw dat
zijn beeltenis leent aan de etiketten van de wijnen van dit huis. Wit, rosé en rood wordt hier gemaakt, allemaal onder de vleugels van de AOP Collioure.

Vandaag trek ik de rosé van Les Clos de Paulilles open in het kader van #RoséRevolution op Twitter. Een blend van syrah en grenache noir, beide 50%. Alcohol is 13%. Een intens donkerrode kleur voor een rosé. Een fruitige volle neus van aardbei, peer, grapefruit. Een heel licht zoetje in de aanzet maar verder is hij droog. Enorm rijk van smaak, rode grapefruit en bloedsinaasappel zijn de voornaamste aanwezigen. Het bittertje is fris en precies goed gedoseerd. De wijn blijft lekker lang in je mondholte hangen. Hij zit net tussen een terras-rosé en een gastronomische rosé in.

13 november 2012

Beso de Vino DO Cariñena Old Vine Garnacha 2009

Het druivenras grenache noir is van oorsprong een Spaanse druif en eigenlijk zou ik hem dan ook als 'garnacha tinta' moeten rubriceren. Italië claimt zelfs dat hij oorspronkelijk van het eiland Sardinië stamt waar hij 'cannonau' heet. Ik blijf hem nog gewoon grenache noemen. De vruchtzetting is vroeg, de rijping echter laat; hij doet het dus alleen goed in warme gebieden waar het groeiseizoen lang is. Wijnen met hoge alcoholpercentages zijn eerder regel dan uitzondering en de gemiddelde zuurgraad is laag. De wijn van vandaag komt van oude stokken wat op zich een hoge smaakconcentratie zou moeten opleveren. Alcohol is 13,5%. De naam 'Beso de Vino' betekent letterlijk 'kus van wijn'. In het glas een magenta tot purperen kleur, intensiteit 4 op een schaal van 5. Een hoop fruit in de neus: bramen, pruim, framboos, kers. In de mond komt dit inderdaad allemaal terug in een enorme smaakconcentratie, ook nog een lichte kruidigheid. De aanwezige zuren zijn best nog hoog te noemen, gunstig voor de doordrinkfactor. Minuscuul zoetje, geen bitter. Enorm veel smaak dus op het mid-palate, de afdronk valt hierbij een beetje in het niet, die is wat kort. Toch komt hij bij mijn aanraders, niet in de laatste plaats vanwege de hoge prijs-pret-verhouding. Verkrijgbaar bij Gall & Gall.

12 november 2012

Les Chemins de Bassac ISA VdP des Côtes de Thongue blanc 2010

De Côtes de Thongue ligt in het departement Hérault (34) tussen de steden Pézenas en Béziers. Het behoort tot de enorme wijnregio Languedoc-Roussillon. De blendwijn van vandaag is een mix van de druivenrassen roussanne en viognier, verhouding niet vermeld, alcohol is 13%. In het glas een vrij intens diepgele kleur, 3 op een schaal van 5. In de neus iets olie-achtigs, zonnebloemolie ofzo, ook een hint van zoete tropische vruchten als mango, perzik, maar ook een hint Velpon. Filmend, hij vult je hele mondholte, een behoorlijk bitter, zuurgraad is al iets afgebouwd. Het tropisch fruit is nog te proeven maar echt fris is het niet meer, ook iets mufs zit erin. De Velpon komt ook in de smaak terug en dat is geen prettige ervaring. Oogstjaar 2010 had echt veel eerder geopend moeten worden, deze is over de top.

11 november 2012

Hachón Roble 2011 DO Ribera del Duero

Mmmm, alweer zo'n lekkere wijn van de tempranillo druif. Hij heeft een houtopvoeding genoten van vier maanden, alcohol is 13,5%. Een diepe donkerrode tot magenta kleur. In de neus fruitig, fris, kruidig, milky, jammy, pruim, peer. Een behoorlijk gevarieerd aanbod dus. Ook in de smaak is dat zo. Hoge zuren, fruitig, kruidig, klein zoetje in de aanzet, een fris stophoestje. Pruimen, bramen, zoete kersen, kirsch, jammy. Hij is rond, hij is fris, een hoge smaakintensiteit en elegant. Een complete wijn, niet complex, maar superlekker. Stuur een mail of laat een reactie achter wanneer je de aanschaflocatie wilt weten.

10 november 2012

McWilliam's Markview Heritage Series Shiraz 2011

Ach ja, met een Australische Shiraz is het allemaal voor mij begonnen in 2008. Dankzij zijn toegankelijkheid en rijke smaak heb ik destijds de eerste stap van bier naar wijn gezet. Onlangs heb ik het boek 'Wine Grapes', de druifbijbel, mogen ontvangen dus ik zal hieruit regelmatig enkele druifweetjes bloggen. De syrah druif, zo noemen we de shiraz hier in Europa, is het kind van de dureza en de mondeuse blanche. Beide ouders zijn helaas niet meer in grote getale aangeplant en er worden al helemaal geen mono-cépages meer van gemaakt. Mocht iemand er toch nog één vinden, geef me een seintje. Deze Shiraz van McWilliam's heeft een alcoholpercentage van 13%. In het glas helder dieprood, kleurintensiteit 2 op een schaal van 5. Op de stille spiegel iets rokerigs, het lijkt op een houttoets maar dan zal het toch eerder een houttoevoeging zijn, schat ik. Na het walsen ruik ik iets medicinaals, jodium, ook iets van rozenbottel en rabarber. In de mond proef ik toch inderdaad weer iets van flink getoast hout, het moet gewoon een toevoeging zijn, dat kan niet anders, het ligt er te dik bovenop. Daartussendoor proef ik nog wat pruimen, kersen, rode bessen. Zuren zijn aangenaam, niet laag, niet te hoog, een klein bittertje in de afdronk, het geheel is redelijk in balans allemaal. Goed drinkbaar, alleen jammer van die zak houtskool die ze in de tank hebben gehangen.

09 november 2012

Lagunilla Vega del Rey Vino de la Tierra de Castilla viura-sauvignon blanc 2011

Een combinatie van de druivenrassen viura (macabeo) en sauvignon blanc, mixverhouding niet vermeld, alcohol is 11,5%. In het glas helder licht strogeel gekleurd. Hij ruikt fris, ik ruik citroen, een klein beetje groene appel en ook iets vols. In de mond beendroog, nauwelijks restzoet aanwezig. Hij is niet filmend maar ook weer niet snaar-strak, ertussenin. Zuren zijn in ruime mate aanwezig maar niet het bijtende soort, mooi gedoseerd. Voornamelijk citroen proef ik plus een hintje groene appel. De sauvignon blanc laat weinig merken van zijn aanwezigheid, de viura heeft de overhand. Ik hou wel van deze stijl droog wit.

08 november 2012

Barón Del Cega DO Valdepeñas Gran Reserva 2006

Vandaag 8 november is het International #TempranilloDay. De DO Valdepeñas ligt bijna geheel omsloten door de DO La Mancha aan de zuidkant van het centrum van Spanje. Het druivenras tempranillo wordt hier 'cencibel' genoemd. Deze Gran Reserva heeft vijf jaar rijping ondergaan waarvan minimaal twee jaar in vaten van Amerikaans eiken en het restant op fles. Alcohol is 13%. In het glas helder felrood van gemiddelde kleurintensiteit. Voor twee jaar houtrijping komt er verrassend weinig hiervan in het aroma voor, ik ruik alleen maar fruit. Een mix van rood fruit en zondoorstoofd zwart fruit. In de mond valt de houtrijping al wat meer op, nu proef ik duidelijke vanilletonen en een vrij hoog toast-gehalte. De zuren zijn wel onverwacht hoog nog, meestal vallen die wel mee bij tempranillo. Helemaal niet erg, is alleen maar bevorderlijk voor de doordrinkfactor. Het aanwezige fruit is inderdaad een mix van rood en zwart. Een paar kleine hintjes chocola, tabak en koffie maken hem compleet. De smaakintensiteit is gemiddeld en de afdronk had ook wel veel langer gemogen naar mijn smaak, hij komt toch nog wat dunnetjes over. Een jaar of vijf langer bewaren kan bij dit jaartal geen kwaad. Gelukkig heb ik een tweede fles hiervan om dat zelf te kunnen controleren.

07 november 2012

Expert Club AOP Gros Plant du Pays Nantais sur Lie 'Esprit de Loire' 2011

De prachtige naam 'folle blanche' is van het druivenras dat in het Loire-gebied 'gros plant' wordt genoemd. Alcohol is slechts 10,5%. In het glas een kleur die ik nog geeneens een 1 durf te geven op mijn intensiteits-schaal, het lijkt nog het meest op water met wat drupjes citroensap. De neus is al bijna net zo dun, ik ga hem even laten opwarmen. Zo koud uit de koelkast geeft hij zich niet zo één, twee, drie bloot. Even later komen de gisttonen van het 'sur lie' proces wat naar voren, evenals wat ziltige aroma's, alsof je aan zee zit. Dat zet zich door in de mond, ook licht ziltig en ik krijg meteen de associatie met geitenkaas. Is goed te combineren schat ik zo in. Hoge zuren, voornamelijk citroen proef ik, hij is mineralig. Een stuk beter dan de eerste wijn die ik hiervan heb geproefd. Een goed aperitief voor bij een frisse salade met geitenkaas.

06 november 2012

Dreambird Pinot Noir 2011

In de maand van de vele wijn-primeurs voor Wijn-Blog ook eentje: m'n eerste wijn uit Roemenië. Opvallend weinig informatie op het etiket, dat-ie uit Roemenië komt weet ik dankzij vermelding van de website. Ook het oogstjaar staat niet vermeld, zelfs niet op de site, alleen een stempel in matrix-print vermeldt het jaartal 2011, dus daar ga ik dan maar even van uit. Alcohol is 13%. In het glas een heldere felrode kleur met de juiste (lage) kleurintensiteit die ik verwacht van een pinot noir. In de neus veel rood fruit, kruidig en ook een licht aardse toon. Fris en licht in de mond, lage tannines, kruidig, heel kruidig, klein bittertje in de afdronk. Die aardse toon komt ook in de smaak terug, veel zondoorstoofd fruit, een mix van rood en zwart. Ik proef iets van een houttoon maar kijkend naar de prijs denk ik hier dan met een toevoeging te maken te hebben. Het gebruik van barriques zou de wijn in ieder geval veel duurder maken. Misschien dat er heel groot hout gebruikt is maar dan zou ik die houttoon minder goed moeten proeven. Ik denk eerder aan balken, chips of poeder. Hoe dan ook, als je niet naar de vinificatie kijkt maar puur naar de smaak, zou je deze wijn gemakkelijk in een hoger prijs-segment indelen wanneer je hem blind proeft. For the record: hij kostte slechts €3,75. Voor dat luttele bedrag haal je een wijn met een hoge prijs-pret-verhouding in huis. Een uurtje geduld en er komt zelfs een truffeltje opzetten. Allemaal rennen naar de HEMA!

05 november 2012

Cepa Lebrel DOCa Rioja Joven 2011

Diverse wijnschrijvers hemelden deze jonge Rioja al op, nu wil ik zelf wel eens zien waar die ophef allemaal over te doen was en of die terecht is, volgens mijn eigen smaak dan. Alcohol is 13%. Diep, fel magenta gekleurd in het glas, 'joven' (jong) is hier al overduidelijk. Een weinig aromatische neus, een lichte kruidigheid maar er springt niets het glas uit. In de mond zacht, kruidig, laag in de tannines, wel drogend, hij voelt wat alcoholisch en scherp aan, prikt een beetje op m'n tong. De zuren zijn wat aan de hoge kant, er zit geen balans in de wijn. Wat ik proef is voornamelijk vers rood fruit en wat kruidigs maar van een lage smaakintensiteit. Ook de afdronk is kort, veel te kort. Ik kijk voor de zekerheid toch nog maar even op de biodynamische Thun-kalender en het blijkt een blad-dag te zijn vandaag: ongunstig om een goeie fles wijn open te trekken. Maar ja, ik heb dan ook geen goeie fles opengetrokken vandaag.

04 november 2012

Vino Tinto DO Valencia Bobal 2011

Wijnen gemaakt van het druivenras bobal zie je niet zo veel in Nederland, vandaar dat ik toch ook deze even wil proeven ondanks dat hij half zoet zou zijn. Voor een Spaanse wijn staan er opmerkelijk veel Duitse termen op het etiket maar dat zal wel komen omdat hij in Duitsland is gebotteld en bedoeld voor de winkels van de LIDL. Alcohol is slechts 11% en mijn vermoeden wordt bevestigd nadat ik hem inschenk: er zit een minuscuul bubbeltje in, net genoeg om wat luchtbelletjes aan de rand van het glas te tonen. De kleur is helder kersenrood, kleurintensiteit 2 op een schaal van 5. De tranen in het glas zijn redelijk dik en stropen langzaam naar beneden. De neus is fris en droog, kruidig, kirsch, kersenjam. In de mond is hij heel erg dun, veel te waterig naar mijn smaak. Het zoet valt nog heel erg mee, hij is zelfs een beetje drogend in de mond. Ik proef inderdaad kirsch, kersenjam, wat kruiden. De smaakconcentratie is echter heel erg laag en de afdronk zeer kort. Ik vraag mij af of een beginnend wijndrinker dit lekker zou kunnen vinden dus ik vraag mijn vrouw een slokje te nemen. Zij lust geen alcohol, laat staan rode wijn, en trekt er zure gezichten bij. Het zure gezicht blijft uit en ze vraagt zelfs om een klein glaasje voor bij het eten. Het relatief lage alcoholpercentage zal hier ook een rol spelen alsmede juist het ontbreken van een hoge smaakintensiteit. Je hebt het gevoel dat je cassis aan het drinken bent, het klokt gemakkelijk weg. De karakteristieken van de bobal druif herken ik er echter niet in en voor een gevorderd wijnproever is dit een horror. Als je het nou over smakeloze bulkwijn hebt, dan is dit daar een goed voorbeeld van.

03 november 2012

Domaine Preignes le Vieux IGP Pays d'Oc Cabernet Sauvignon 2011

Vulkanische bodems, geplukt bij volledige rijpheid, lage rendementen. Ingrediënten voor wat op papier op z'n minst een interessante wijn zou moeten kunnen zijn. Alcohol is 13%. Dat valt alvast mee, meestal zijn de alcoholpercentages wat hoger voor wijnen uit het zuiden van Frankrijk. In het glas een heldere diep donkerrode tot magenta kleur. In de neus zwart fruit, bramen, pruimen maar ook kruidig en een leertoon. In de mond lekkere zuren, aangezuurd misschien? Je zou het bijna gaan denken, hij is hierdoor verrassend fris voor een wijn uit de Pays d'Oc. Niks groens te bekennen, het fruit is inderdaad volrijp geplukt. Minuscuul zoetje proef ik nog, voor de rest veel fruit. Naast wat zwart fruit als pruim en wilde braam, toch ook nog wat rood fruit: kersen voornamelijk. Maaltijdbegeleiding niet verplicht, uitstekende borrelwijn. Ik vind hem zeer aangenaam en schenk met plezier nog een tweede glas in.

02 november 2012

Corbières AOP 2011

Uit département 11, de Aude, in Frankrijk komt deze Corbières. Gebruikte druiven in de blend zijn carignan, grenache, syrah en cinsault, mixverhouding niet vermeld, alcohol is 12,5%. In het glas diep donkerrood tot magenta gekleurd. Een wat dunne neus, licht kruidig. Zacht in de mond, klein beetje drogend, tannines 2 op een schaal van 5, zuren, een bittertje. Vooral kruidig qua smaak, een beetje animaal, leer, gedroogde pruim, tabak. Anders dan wat het aroma doet vermoeden, blijkt de wijn toch nog redelijk gecorseerd te zijn, 'Corbières corsé' als het ware. Betekent niks meer en niks minder dan dat de wijn redelijk vol is. Drinkt prettig weg zonder té makkelijk te zijn.

01 november 2012

Bardolino Novello DOP 2012

Beaujolais Nouveau verschijnt altijd op de derde donderdag in november, Bardolino Novello precies veertien dagen eerder. Dat maakt hem dan ook de eerst beschikbare wijn van nieuwe oogst op het noordelijk halfrond. Op deze wijn wordt eveneens maceration carbonique gepleegd maar in plaats van 100% gamay, bestaat de blend uit de druivenrassen corvina, molinara en rondinella. Alcohol is 12%. In het glas fel magenta, gemiddelde kleurintensiteit. Ook zit er een kleine onreinheid in, een minuscuul schuimlaagje vormt zich bij de randen van het glas. In de neus precies dat wat je ook bij Beaujolais Nouveau ruikt: banaan, perendrups, speculaas en kruidkoek. Rond in de mond, fris, minizoetje, zuren, geen tannines, heel licht tinteltje rond de tong. Voornamelijk de perendrups komen weer terug in de smaak, naast frambozen, rijpe kersen, kirsch, speculaas. Enorm fruitig deze wijn en hij drinkt gemakkelijk weg. Qua diepgang zo plat als een dubbeltje maar daar draait het bij deze primeur ook niet om. De eerste willen zijn, dat is het en dat is ze gelukt.