20 november 2025

Domaine Mee Godard AOP Morgon Côte du Py 2020

domaine-mee-godard-morgon-cote-du-py
De derde donderdag in november... Beaujolais primeurdag. Primeur, nouveau... je kunt het allebei gebruiken, wat je het lekkerst vindt bekken. Iets te gemakkelijke wijn voor mij. Ben ik door schade en schande wijzer van geworden. In het begin deed ik nog leuk mee maar je doet me nu veel meer plezier met een Cru du Beaujolais, één van de tien. Die heb ik daarom vandaag weer in m'n glas. Van de Cru Morgon maar dan ook nog eens een Côte du Py, een heuvel middenin het dorp Morgon die wel een "Cru binnen de Cru" wordt genoemd. Bodems van graniet en leisteen. Een jaar of tien ouderen is voor deze Cru geen probleem. De druif is uiteraard gamay, houtrijping heeft plaatsgevonden maar kan per oogstjaar verschillen. Zowel qua duur als samenstelling. Men heeft de keuze uit cement, grote foeders, houten vaten van 600 liter (demi-muids) en houten vaten van 225 liter (barriques). Het alcoholpercentage ligt op 14%, best hoog voor een Beaujolais. Mijn exemplaar kocht ik bij Brederode Wijnkopers te Vianen. In het glas helder, dieprood tot magenta, kleurintensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, kruidig, leer, eucalyptus, rijpe zwarte kersen, droppig. Zacht mondgevoel, heel klein fruitig zoetje gevolgd door hoge zuren, licht op de tanden drogende tannines (2 uit 5), klein bittertje, meer strak dan filmend, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, vooral rijpe zwarte kersen, salmiak in de finale. Blind proevend zou dit nog wel eens voor hoofdbrekens kunnen zorgen. Het heeft iets Italiaans. Dit is voor Beaujolais begrippen vrij stevig. Beaujolais met ballen.