28 november 2025

Château Marquis de Terme AOC Margaux 2015 'Grand Cru Classé en 1855'

chateau-marquis-de-terme-margaux
Een Margaux Grand Cru Classé die ik op vakantie in Frankrijk gewoon in een filiaal van de LIDL kan kopen. Wel tijdens de 'Foire aux Vins' die altijd zo begin september plaatsvindt en niet alleen bij de LIDL maar bij nagenoeg alle grote hypermarché's. Dan slaan ze 'ns iets anders in dan hun standaard assortiment. Ik profiteer ervan. Een blend van de druivenrassen cabernet sauvignon 58%, merlot 35% en petit verdot 7%, alcohol is 14%, zestien tot achttien maanden rijping in vaten van Frans eikenhout waarvan de helft nieuw. In het glas heel licht nevelig, scharlakenrood uitwaaierend naar baksteenoranje in de rand, intensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, hout op de stille spiegel, na walsen met het glas neemt het fruit het over, rode bessen, morellen, zongedroogde zwarte pruim, animaal, leer, tabak, grafiet, rozenbottel, eucalyptus. Heel complex bouquet, fris ook. In de mond droog, speekselopwekkende hoge zuren, drogende tannines op tanden en tandvlees (3 uit 5), een bittertje, strak, tikje alcoholisch, warm in de slokpijp, hele lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, breed palet, rode bessen, morellen, zondoorstoofde zwarte pruim, bloedsinaasappel, rode grapefruit, leer, hout, eucalyptus, rozenbottel. Heel exemplarisch voor een Bordeaux Grand Cru Classé en juist dát stoort me een beetje. Ik mis die authenticiteit, die eigen smoel. Elke producent die zich in het klassement van 1855 mag scharen weet nou onderhand wel een wijn te maken die naar de pijpen van Robert Parker weet te dansen. Laat mij dit blind proeven en ik zal het bestempelen als een Bordeaux Grand Cru Classé maar wélke? Gruaud Larose, Prieuré-Lichine, Lynch-Moussas, Desmirail, Brane-Cantenac... Okee, linkeroever is duidelijk anders dan rechteroever maar ben ik dan zo'n leek dat ik de huizen onderling niet uit elkaar kan houden of is dat slechts voorbehouden aan een heel select groepje fijnproevers? Ik word alleen maar weer bevestigd in mijn eigen vooroordeel dat ik Bordeaux over het algemeen minder kan waarderen dan alle andere wijnen uit de overige delen van Frankrijk. Na een etmaal geopend te zijn geweest is hij gelukkig iets toegankelijker geworden. Er is een klein droppig zoetje bij gekomen en dat maakt 'm iets minder rauw en beter te verteren dan in eerste instantie. Ik geef toe: na wat beluchting valt-ie reuze mee maar dan nog vind ik 'm niet specialer dan een non-geklasseerde wijn.