11 oktober 2025
Château Ollieux Romanis AOP Corbières Grand Vin du Languedoc Cuvée Prestige Blanc 2022
Dit is dus de wijn die ik op vakantie dit jaar tijdens de lunch bij Restaurant Loustalet in Bastide sur l'Hers dronk. Zo heerlijk. Een volger vroeg me waar deze te verkrijgen is en even googelen leerde me dat hij in Nederland te koop is bij De Bruijn in Wijnen. Nog tijdens mijn vakantie bestelde ik meteen een aantal flessen, gelukkig was het ook nog eens van hetzelfde oogstjaar. Eentje ga ik nu proeven, de rest bewaar ik voor een proeverij of een lekker dineetje met familie ofzo. Als de wijnregio Languedoc-Roussillon een klassement zou hebben gehad dan mocht wat mij betreft deze in de "premier cru" categorie vallen. Op het etiket staat dan ook "Grand Vin de Languedoc" en daar is niets aan gelogen. Het is een grootse wijn. Een blend van de druivenrassen roussanne 75%, marsanne 15% en grenache blanc 10%. Alcohol is 12,5%. Houtrijping in barriques (225 liter inhoud) en demi-muids (600 liter inhoud). Harold Hamersma noemde deze wijn al eens de "Meursault van het zuiden". Op het piepklein detail na dat een Meursault alleen maar chardonnay mag bevatten kan ik het van harte met hem eens zijn. De druiven voor deze cuvée worden overigens ook veel gebruikt in het zuidelijk Rhônegebied. Rest mij alleen nog te melden dat de wijn biologisch is en gemaakt volgens het principe van een vin naturel. In het glas diep goudgeel van kleur, helder. Ingetogen aroma, stro, gistcellen, kamille, citroen, kruidig. Droog, bijna beendroog zelfs, hoge zuren, een beetje vettig, wel strak, klein bittertje, hele lange afdronk. De smaak is geconcentreerd, niet heel intens, citroen, gele grapefruit, hout, kamille, garrigue, hazelnoot, een botertje. Tja, de associatie met Meursault is wel heel evident. Ondanks dat ik weer terug in Nederland ben en niet in een vakantie mindset, smaakt deze wijn toch weer helemaal zoals ik hem voor het eerst proefde in Frankrijk zelf. Vooral niet te koud inschenken of even laten opwarmen in je glas. En iets erbij eten. Een mooi visgerecht bij voorkeur, rijke saus erbij, misschien wat aardse tonen van morieljes. Wellicht heel plat maar een malse kipsaté zou er ook nog eens goed bij passen. Ik krijg spontaan trek.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
vin naturel,
wit