04 augustus 2023

Cave de Crouseilles AOC Madiran Crouzeilles-Côte Abeilles 2015

cave-de-crouseilles-madiran-crouzeilles-cote-abeilles
Ja, ik ben nog steeds oogstjaar 2015 uit mijn kelder aan het opschonen omdat ik al enkele malen ouderdomsverschijnselen ben tegengekomen en nee, niet elke wijn schijnt daar last van te hebben. Welke dat zijn is op voorhand moeilijk in te schatten. Het is een kwestie van openen. De wijn van vandaag is apart. Madiran bezit "van nature" eigenschappen die 'm geschikt maken voor langere opleg maar het exemplaar van vandaag begint al wat oxidatieve trekjes te vertonen op de tweede dag. Dit is een wijn die alleen in de betere jaren gemaakt wordt, 2015 was zo'n jaar, 2016 is in mijn optiek nog beter maar dat terzijde. De fles is loodzwaar en ik kan zo ongeveer m'n hele hand in de ziel van de fles steken, zo diep is deze. Helaas kon ik online niets vinden voor wat betreft de samenstelling van de druivenrassen, het zou ook zomaar een monocépage kunnen zijn. Voor Madiran geldt dat het een blend zou kunnen zijn van tannat, cabernet franc en/of cabernet sauvignon. Een monocépage zou naar alle waarschijnlijkheid van tannat zijn. Qua organoleptische eigenschappen durf ik het niet te zeggen. Ik rubriceer 'm in ieder geval als blend. Het alcoholpercentage is 14%, achttien maanden houtrijping. In het glas licht nevelig, dieprood, intensiteit 4 uit 5. Medium aromatisch, pure chocolade, zongedroogd zwart fruit, krenten, pruim, bramen. Vooral de chocolade is sterk aanwezig. In de mond droog, hoge zuren, tannines 4 uit 5, drogend op de tanden, speekselopwekkend, meer strak dan filmend, middellange afdronk. Medium smaakintensiteit, hoge concentratie, pure chocolade, gedroogde krenten, zondoorstoofd zwart fruit, pruim, braam, teer, leer. Een enorm stevige wijn, dat is eigenlijk wel standaard voor Madiran. Toch ben ik benieuwd hoe deze zou smaken over tien, twintig of dertig jaar. Zelden koop ik meerdere flessen van dezelfde wijn dus ook nu kan ik het helaas niet uitproberen. Misschien moet dat mijn doel worden voor toekomstige aankopen: bij kwaliteitswijn minimaal een doosje van zes aanschaffen. Het exemplaar van vandaag is van hoge kwaliteit, dat proef ik zonder meer, het is alleen het verkeerde oogstjaar voor mij.