29 augustus 2023

Pillitteri Estates Winery VQA Niagara-on-the-Lake Vidal Icewine 2018

pillitteri-estates-winery-vidal-icewine
Monocépage nummer 270 voor me, 270 wijnen heb ik geproefd en beschreven hier op Wijn-Blog die van één enkel druivenras gemaakt zijn maar dan wel 270 verschillende rassen. Vandaag is de vidal aan de beurt, ook wel vidal blanc genoemd. Een kruising tussen de trebbiano Toscano (oftewel ugni blanc) en de rayon d'or. Alhoewel de kruising is gedaan door de Fransman Jean-Louis Vidal, de druif is dus ook naar hem vernoemd, is de vidal in Frankrijk zelf niet toegestaan in een AOC wijn. Er staat wel een aantal hectare aangeplant maar de naam vidal zal nooit op een etiket van een Franse wijn prijken. Waar hij wel veel staat is in Canada. Het commerciële succes en z'n USP (Unique Selling Point) zit 'm in de ijswijn die ze er van maken. De druif is gevoelig voor botrytis, edele rot. De oogst vindt plaats in november, december en zelfs in januari. De druiven voor icewine in Canada moeten worden geoogst wanneer ze in bevroren toestand zijn bij minimaal 8 graden vorst, dit gebeurt altijd 's nachts. Bij die temperatuur is het water in de druif bevroren maar het pure sap nog vloeibaar. Soms wordt er slechts één druppel sap uit een druif geperst, een van de redenen waarom ijswijn vrij kostbaar is. Nou viel dat voor dit exemplaar nog wel mee, hij stond voor net geen vijftien euro voor een half flesje bij de LIDL. Alcohol is slechts 10,5%, geen houtopvoeding. Het suikergehalte ligt veel hoger dan die van bijvoorbeeld de Tokaji Aszú uit m'n vorige post, 225 gram suiker per liter. Ook de zuren liggen hoger, in dit geval 8 gram per liter. Oogstjaar is ook nu weer 2018 en in het glas is deze veel intenser oranje dan de Tokaj. Enorm aromatisch, heel fruitig, abrikoos, perzik, mango, mandarijn, lychee, honing, ananas. In de mond heel zoet en ook redelijk plakkerig, fraaie hoge zuren als tegenhanger, miniem bittertje, hele lange afdronk. Superintense smaak, abrikoos, perzik, mango, mandarijn, lychee, honing, ananas... alles wat ik ruik komt hier weer terug. IJswijn kun je wel twintig tot dertig jaar in je kelder bewaren.