30 november 2022
Domaine Les 3 Saules Vin de France Ubuntu
Ik zeg dat ik niet van Merlot hou maar eigenlijk drink ik daar te weinig Merlot voor om dat statement te kunnen rechtvaardigen. Bovendien waren de Merlot's die ik recentelijk heb gedronken stuk voor stuk zeer goed binnen te houden. Hoog tijd dus om dat vooroordeel maar eens te laten varen. Petrus bestaat tenslotte ook volledig uit merlotdruiven en ondanks dat ik die nog nooit heb mogen proeven ga ik ervan uit dat het een topwijn is. Vandaag trek ik een wijn open die hoofdzakelijk bestaat uit merlot aangevuld met een beetje cabernet sauvignon en ook nog eens een vin naturel is en dan heb je bij mij sowieso al een streepje voor. De wijn bevat geen oogstjaar op het etiket en dat is omdat het een blend is van twee verschillende oogstjaren. Dit jaar waren we op vakantie in de Dordogne en vlakbij, in het prachtige dorpje Monpazier, was de weekmarkt waar oude bekende Tim Bos zijn wijnen aan de man bracht. Onder de naam Trois Mets & Vins werkt Tim al een behoorlijk aantal jaren vanuit Frankrijk met hoofdzakelijk Vin's Naturel. In 2011 ontmoette ik Tim voor het eerst in Nederland tijdens een proeverij van "grootse wijnen, kleine importeurs", toen nog opererend onder de naam Vins Simple, Simply Wines. Sindsdien volg ik hem vooral via de social media maar het blijft toch speciaal om elkaar ook weer eens in levende lijve te kunnen zien. Honderduit kon hij doorgaan over zijn assortiment, ik zou ze allemaal stuk voor stuk wel willen proeven maar ik had mezelf voorgenomen slechts zes verschillende flessen mee terug te nemen. Eén daarvan is deze "Ubuntu", alcohol is 14%, geen hout. Wijnmaker François Laborie is ervoor verantwoordelijk. Ik trek 'm open op een biodynamisch zeer gunstige "bloemdag". Na twee glaasjes neem ik plaats achter m'n toetsenbord om mijn analyse los te laten op Wijn-Blog maar gaandeweg besef ik dat het drinken van deze wijn mij meer plezier verschaft dan het losbreken in stukjes. Bij elke volgende slok wordt dat alleen maar versterkt. Dit is een genietwijn! Hij is vol, hij is warm, hij is complex, hij heeft diepgang en lengte, hij is gebalanceerd en bovendien en vooral: hij is lekker! Daar, ik heb het gezegd. Het woord dat vermeden dient te worden bij wijnopleidingen: lekker. Nou vooruit, een korte analyse dan. Klein zoetje, verfijnde en precieze zuren, mini-bittertje, lange afdronk. Zeer intense smaak, vlezig, zondoorstoofd en gekonfijt zwart fruit, speculaaskruiden, ontbijtkoek, drop, specerijen, kruidig. Deze wijn in combinatie met een wildgerecht (en dan bedoel ik daarmee vlees; hert, everzwijn), een stoofvleespotje, wilde eend met een zoete port/speculaas-saus... sorry, even m'n kin afvegen. Het kwijl loopt me uit de mond. Maar ook zonder spijs is dit een feest. Tim, ik denk dat ik niet veel Franse lezers heb maar voor alle Nederlanders die een keer op de markt in Monpazier komen: bezoek de kraam van Tim even.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel